Krónika 40 - Gyermekrendelő, csecsemőtanácsadó

Idén is folytatjuk sorozatunkat, melyben a 40 éves Tiszaújvárosi Krónikában az elmúlt negyven évben megjelent írásokból tallózunk, egyetlen rendezőelvet tartva szem előtt, mindig az adott év aktuális lapszámából szemlézünk. 1984-ben adták át a városi rendelőintézet gyermekrendelő épületét - időutazásunkban most erről olvashatnak. 

Városunkban 1976-ban adták át a 28 munkahelyes orvosi rendelőintézetet. Rendeltetésénél fogva ez az intézet hívatott ellátni, biztosítani a város és körzetének szakrendelését. Ebben a létesítményben történik továbbá a gyermekek járóbeteg ellátása és a csecsemőtanácsadás is. A város fejlődésével, növekedésével - jelenleg a 0-14 éves korú gyermekek száma meghaladja az 5500 főt - a gyermekrendelő már nem képes ellátni feladatát, különösen a váróterek szűkössége miatt. A gyermekek orvosi ellátásában így ma akadályozott a higiéniás igények kielégítése, a gyermekek kulturált ellátása. Hasonló gondokkal küzd az intézmény a csecsemőtanácsadás vonatkozásában is. A gyermekek járóbeteg-ellátása és a csecsemőtanácsadás korszerű feltételek mellett történő ellátásának biztosítására 1983-ban megkezdődött a 7 munkahelyes gyermekorvosi rendelő és csecsemőtanácsadó komplexum építése. 

A „pavilon" a meglevő orvosi rendelőintézet északi részének bővítéseként valósul meg. A létesítmény a Nógrádi Sándor útról két önálló főbejáraton keresztül közelíthető meg, így biztosítva a felnőtt betegek és a gyermekek „tiszta" közlekedését, kereszteződésmentes útvonal-kialakítását. A földszinten kerül kialakításra a két csecsemőtanácsadó, előkészítők, várófolyosó, védőnői szobák, a kiszolgáló és mellékhelyiségekkel, valamint a kartonozó. 

Az első emeleten van elhelyezve az öt gyermekrendelő a pólyázókkal, elkülönítő, várófolyosó, illetve a kiszolgáló- és mellékhelyiségek. Az első emeleten zárt összekötőfolyosó biztosítja a kapcsolatot a meglevő orvosi rendelővel, a szükséges szakvizsgálat, laborvizsgálat elvégzése céljából. Az épület UNIVÁZ szerkezettel, lapos tetővel készül, illetve az északi „lezáró" és a meglévő épületet az újjal „összekötő híd" magas tetővel kerül kialakításra. A terveket az Észak-magyarországi Tervező Vállalat készítette, a kivitelezést a Borsod megyei Állami Építőipari Vállalat végzi. A létesítmény várható bekerülési költsége mintegy 14 millió forint. Az épület átadása az első félévre tervezett. Jelenleg a szerelőipari alapvezetékek kiépítését végzi a kivitelező. 

Kovács Attila

0
A rossz döntések után is van élet
Széchenyi, Eötvös, Benőcs Tibor

Kapcsolódó hozzászólások