A rossz döntések után is van élet

Dr. Szabó Maák Sándor szerelmi drámája, a tavaly megjelent második, Egy élet ajándékba - A botlás című könyvének bemutatója alkalmából megtelt a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Megismerve köteteit, valamint figyelemmel kísérve régi barátja, Steinerné Vasvári Éva kérdéseire adott válaszait, egy idáig soha nem látott oldalát pillanthattam meg a 34 éve városunkban élő és praktizáló háziorvosnak. És nem voltam egyedül ezzel. - Regényével megérint, egyedi történetmesélése szívhez szóló, kötődésekről, vágyakról, félelmekről úgy ír, hogy úgy érezzük, rólunk szól - jellemezte írói ambícióinak lenyomatait köszöntőbeszédében Kázsmér Ágnes könyvtárvezető. Állítását dr. Szabó Katalin könyvtáros felolvasásai tették egyértelművé a publikum számára. Mivel azonban nem szeretném megfosztani a felfedezés varázsától a kötet jövőbeli olvasóit, a továbbiakban a doktor személyes gondolatait foglalom össze, többek között írói törekvéseinek előzményéről, köteteinek keletkezéséről, céljáról és tanulságáról. Amikor 34 évvel ezelőtt Erdélyből átköltözve átvette kétezer fős háziorvosi praxisát városunkban, két nagy kihívással kellett szembenéznie Dr. Szabó Maák Sándornak. Egyrészt a cukorbetegség óriási előfordulási arányával. 

- Egyből 120-130 cukorbeteg ellátásának a feladata zúdult a nyakamba. Ez nagy kihívást jelentett, mivel az előző, 8000 lelket számláló praxisomban alig akadt 2-3 ilyen eset, úgyhogy nem volt hozott gyakorlati tapasztalatom. Nyilvánvaló volt azonban, hogy ezt az óriási különbséget a kétféle lakosság eltérő életmódja okozza. Akkor írtam először egy nagyobb lélegzetű betegtájékoztatót a cukorbetegségről, amelyben kiemeltem: a probléma egyszerű életmód változtatással megelőzhető és kezelhető. A szöveget lektorálta két neves szakember, és az egyik külön kitért arra, hogy a szikár szakmai tartalom mellett szép és irodalmi a nyelvezete - emlékezett vissza a kezdetekre. A cukorbetegség drasztikus jelenléte mellett az életkedv és az életöröm hiánya, valamint az ezekből fakadó tragédiák ugyancsak sokkolták a fiatal orvost: letelepedése után nem sokkal már öngyilkossági esettel kellett testközelből szembesülnie. 

- Belefutottam egy megrázó anya-gyerek öngyilkosságba, és azóta nagyon sok hasonló esetbe. Azon a vidéken, ahol előzőleg dolgoztam, emberemlékezet óta nem történt öngyilkosság, és egyáltalán: sosem találkoztam a személyes kudarcai miatt panaszkodó pácienssel. Az ottani lakosság nagyon vallásos életet él, a civakodók, vagy a haragosak meggyónják a vétkeiket, feloldozást kapnak, a bánatosak imádkoznak, vagy a pópához fordulnak, aki békít, vigasztal, penitenciát osztogat, imát, böjtöt ír elő - magyarázta a társadalmi gondolkodás különbségeit. Mindezek okán - több mint 30 éves szakmai tapasztalatait összegezve született meg 2020-ban első könyve, az Egy élet ajándékba - Hamvas ifjúság című. 

- A sorsukba keseredett és a sorsuk miatt panaszkodó pácienseimnek szántam, mondjuk úgy, életszemlélet tanácsadónak, mely szemlélet alapja a hála és a köszönet az ajándékba kapott életünkért és az azzal járó egyéb ajándékokért. A Botlás az első kötetnek a folytatása, megírásában ahhoz hasonló ok, illetve az olvasóktól érkező, és a saját magammal szembeni elvárás is motivált - foglalta össze kötetei keletkezésének eszmei alapjait Szabó Maák doktor. 

- A másodikban egyfelől a hőseim életének elmesélésén keresztül szeretném bemutatni, hogy a rossz döntések után is van élet a Földön, csupán őszintén be kell ismernünk a hibáinkat, és akarnunk kell küzdeni az álmainkért - így jó eséllyel elérhetjük a céljainkat. Másrészt az volt a szándékom, hogy a cselekmény hátterének felvázolásával ízelítőt adjak a saját életemről, a közösségem életéről, a nehéz társadalmi környezetről, a valódi, és nem a mondvacsinált diktatúráról, az orvossá válás folyamatáról, továbbá hogy felhívjam az olvasók figyelmét a természet és a művészetek szépségére, a hangulatok, érzelmek, elmélkedések varázsára - részletezte motivációit a szerző. Segítő szándéka nem csupán munkáinak mondanivalójában mutatkozik meg: a most bemutatott kötettel az árva gyerekeket felkaroló Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogatja. 

- A dévai gyerekeket már évtizedek óta támogatom, Évával személyesen is jártunk az egyik otthonukban. Mivel a könyv kiadásával járó költségek majdnem felét a Mecénás Alapítvány is állta - melyet ezúton is még egyszer köszönök - úgy döntöttem, a szerkesztésre felkérek valakit. Magyarné Hadzsi Katalin volt segítségemre, akinek megint csak köszönöm a munkáját és a tanácsait. A borítóképet egy városombeli művész ingyenesen megrajzolta, a többi teendőt pedig inkább megtanultam és elvégeztem magam. Ilyenformán a megtakarított költségek az alapítványt fogják gazdagítani. Azt is remélem, hogy az olvasóimmal a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak újabb támogatókat szerezhetek. Ezen alkalommal is kérem azokat, akiknek összességében tetszett a könyvem, lehetőségük szerint támogassák a dévaiakat, és hozzanak magukkal még két embert! - mondta zárásul. 

Ördögh István

0
Tiszaújvárost szolgálták
Krónika 40 - Gyermekrendelő, csecsemőtanácsadó

Kapcsolódó hozzászólások