Krónika 40 - Banánnal akart vesztegetni

Folytatjuk sorozatunkat, melyben a 40 éves Tiszaújvárosi Krónikában az elmúlt negyven évben megjelent írásokból tallózunk, egyetlen rendezőelvet tartva szem előtt - mindig az adott év aktuális lapszámából szemlézünk. Ezen a héten egy rendszerváltás-korabeli érdekességet mutatunk be. A Leninvárosi Krónika 1989. július 13-i cikkének hőse 1988 decemberében majdnem dupla áron adta a ritka déligyümölcsöt, ami miatt a bíróság 1989 júliusában az akkori havi nettó átlagkereset háromszorosára, húszezer forintra büntette. 

Annyit kér érte, amennyit nem szégyell - szokták mondani, ha egy kuriózumnak számító tárgyért vagy termékért értéken felül kell fizetni. A mezőcsáti kereskedő is annyit kért a déligyümölcsért, amennyit nem szégyellt. Kilogrammonként egységesen száz forintot. F. J., mint zöldség-gyümölcs kereskedő járta a környéket. Tavasztól őszig nem volt különlegesnek számító termék a kínálatában, télen viszont, hogy kuncsaftjait ebben az időszakban is megtartsa, déligyümölcsöt árult. 

Az elmúlt év decemberében Tiszatarján községben járt éppen, narancsot és banánt árult. Ám a maximált árat jóval meghaladó vételárért kínálta termékeit. Amikor megállt egy-egy ház előtt - népszerű volt -, azonnal odasereglett köré a falu apraja- nagyja. Egy napon a vevők között azonban egy hivatalos személy is volt, J. Sz. rendőr zászlós. Mivel otthon volt, civil ruhában ment ki az utcára. Banánt akart venni ő is. Miután azonban meghallotta, hogy milyen drágán adja gyümölcseit F. J., kissé felháborodott. Bemutatkozott F. J.-nek, majd kereskedői igazolványát és iratait kérte, s azt is kilátásba helyezte, hogy üzérkedés miatt a közeljövőben fel fogja jelenteni. Váratlanul érintette F. J.-t a dolog, s először befolyásos rendőr barátait emlegette. Mivel azonban látta, hogy a rendőr zászlós hajthatatlan, annyi banánt ígért neki, amennyit csak haza bír vinni. Hiszen magának is van gyereke, aki örül majd a finomságnak - mondta a rendőrnek, majd azt ajánlotta, felejtsék el a dolgot. A rendőr azonban feljelentette. A Leninvárosi Városi Bíróság F. J.-t húszezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős. (M) 

Érdekesség 

1989 elején 57 forint volt a banán kilója, most 2024-ben 700 forint, ez a 12,28 szorosa az akkori árnak. 1989-ben a nettó átlagkereset 6916 forint volt, most 2024-ben 418.000 forint, ez 60,43 szorosa az akkori fizetésnek. 1989-ben 121 kiló banánt vehettünk a havi nettó átlagfizetésből, most 597 kilót. A 20.000 forint büntetés közel 3 havi nettó átlagkereset, ez olyan volt, mintha most 2024-ben 1,2 millió forintra büntetnék meg F. J.-t.

0
Mázsaszámra fogy a magyar dinnye
Kitüntetett egynapos sebészet

Kapcsolódó hozzászólások