Mázsaszámra fogy a magyar dinnye

A dinnye mázsaszámra, a fürtös, kovászolni való uborka viszont már kevésbé fogy a helyi piacon. A zöldségeseknél elenyésző, az áruházláncoknál azonban több száz forintos különbség is lehet a kilós árak között. Korábban indult itthon dinnyeszezon. Július elsejétől már a hazai áruházláncok polcain és a zöldségeseknél is ott van a magyar termesztésű görögdinnye. A tiszaújvárosi piacon sokan keresik a nyár kedvenc hűsítő gyümölcsét, aminek kilója 600 forint körül mozog, de a nagy áruházláncok 500 Ft/ kg vagy az alatti áron kínálják. A helyi árusok azt mondják, most érezhetően a dinnye a slágertermék, a többi gyömölcs iránt kisebb a kereslet.

- Egy átlagos dinnye 10 kg körül van nálunk, de ezeket általában négyfelé vágjuk, a kisebb darabok jobban fogynak, de panaszra nincs okunk. Egy nap átlagosan 5 mázsát is eladunk - mondta Lukács Szabolcs kereskedő. A klímaváltozás miatt pár héttel korábban robbant be a szezon, de ennek csak örülnek a magyarok. A hazai lakosok évi 10-12 kilogramm dinnyét fogyasztanak, a termelők pedig egyre több helyre exportálják a hazai mézédes gyümölcsöt. 

- Külföldön kifejezetten szeretik a magyar dinnyét, a spanyolhoz vagy olaszhoz képest a miénk sokkal zamatosabb, édesebb. A magyar gazdák is egyre többen elkezdték termeszteni a kisebb méretű, mag nélküli dinnyéket. Az idén abban bízunk, hogy a foci EB és az olimpia miatt Német- és Franciaországban is kelendőbb lesz a hazai termesztésű gyümölcs. Itthon már most azt látjuk, hogy kiváló szezon elé nézünk, ha szerencsénk lesz, még szeptemberben is ehetjük a magyar dinnyét - nyilatkozta lapunknak Göcző Mátyás a Magyar Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke, aki szerint biztos módszer nincs arra, hogy mindig tökéletes dinnyét vásároljunk. 

Leginkább arra figyeljünk, hogy milyen a kacs. Ami élénkzöld, az biztosan friss szedés, amelyik viszont halvány, száradt, az már régebbi szedés lehet. Nem csak a dinnye, hanem egy jó hideg kovászos uborka is jólesik a nyári forróságban. A fürtös uborka kilója 650-790 forint között mozog a helyi piacon, az áruházláncokban akciósan már 300 forintért is megvásárolható. A zöldségesek szerint a fürtös uborka most kevésbé fogy az előző évekhez képest. Tapasztalatuk szerint azért, mert már egyre kevesebben vásárolnak nagy mennyiséget savanyítani, kovászolni. A kígyóuborkát nyáron hanyagolják a vásárlók, de aki mégis azt szeretne venni, azt 400-800 forint közötti kilós áron megteheti. 

O.K. 

0
Foci- és műjégpálya
Krónika 40 - Banánnal akart vesztegetni

Kapcsolódó hozzászólások