Krónika 40 - Fürdőnyitás és alapkőletétel

Folytatjuk sorozatunkat, melyben a 40 éves Tiszaújvárosi Krónikában az elmúlt negyven évben megjelent írásokból tallózunk, egyetlen rendezőelvet tartva szem előtt - mindig az adott év aktuális lapszámából szemlézünk. 25 évvel ezelőtt nyitott gyógyfürdőnk, melyről a Tiszaújvárosi Krónika 1999. április 15-i számában írtunk.

A Krónika megjelenésével egy időben, április 15-én nyitja meg kapuit a tiszaújvárosi termálfürdő. Ugyancsak e napon helyezik el az ipari park alapkövét. A jeles eseményeket sajtótájékoztató előzi meg, melyen Koscsó Lajos alpolgármester ismertetőt tart Tiszaújváros fejlődésének, fejlesztésének lehetőségeiről, jelenlegi állapotáról, a fürdőről és az ipari parkról. (…) A most megnyíló termálfürdő 600 millió forintba került, és egy fürdőépületet, valamint egy hozzá tartozó szabadtéri medencét foglal magába. A különböző hőfokú és mélységű három kútból nyert víz a hajdúszoboszlóihoz hasonló minőségű, magas sókoncentrációjú, ásványi anyag tartalmú. A fürdőépületben található négy medence vizének hőfokát a három kút szolgáltatta víz keverésével állítják be, így 32 és 40 Celsius fok közötti medencéket alakítanak ki. Az épületben található szauna merülőmedencével, szolárium, manikűr-pedikűr, masszázs-helyiségek, valamint büfé és egy exkluzív snack bár. Említést érdemel a számítógépes szabályozó rendszer, mellyel nyomon követhető a termálvíz útja, mennyisége, hőmérséklete, a tározómedencék hőfoka, vízszintje. 

A szükséges beavatkozások távirányítással is elvégezhetők. 15-én ingyenesen látogatható a fürdő, a 19-ével kezdődő héten átmenetileg rendkívüli kedvezménnyel lehet belépni a fürdőkomplexumba, 22-étől a végleges jegyárak lépnek életbe. A belépési díj a tartózkodási időtől függ és a fürdő teljes területére vonatkozik. Egyórás tartózkodás 200 forintba fog kerülni, az egy órát meghaladó, de az öt órát el nem érő fürdőzés díja 500 forint lesz. Aki öt óránál hosszabb időt akar eltölteni a fürdő területén, annak 700 forintot kell fizetnie. Az építkezés 15-én nem fejeződik be. A gyógyászati egység épülete 75 százalékban készült el, jelenleg a belső munkálatok folynak. A gyógyászati eszközök beszerzése és telepítése a városi rendelőintézet feladata, mivel a készbeadást követően az egészségügyi intézmény fogja működtetni a 220 millió forintos költséggel megépülő egységet. Elsődleges cél - mondta a megnyitót megelőzően Recskó Péter, a fürdő vezetője - a kft. egészének eredményes működtetése. A cég tulajdonában van ugyanis egy kisebb szálloda, a strandfürdő, a termálfürdő, a gyógyászat, bérbe adott és bérbe adandó létesítmények. A szolgáltatások köre a jövőben tovább bővülhet a szálloda mellett létesítendő pavilonokkal, esetleg egy kempinggel is. Az igazgató szerint néhány év múlva már elvárható lesz, hogy a komplexum önkormányzati támogatás nélkül, rentábilisan működhessen. Addig a fürdőnek jó hírnévre kell szert tennie, meg kell indulnia a gyógy- és termálturizmusnak. A vezetés szeretné elérni, hogy a jelenleg ásványvíz megjelölésű termálvizet a jövőben gyógyvízzé nyilvánítsák. 

Szegő Péter

0
Karbantartás és fejlesztés
Indul a prevenciós szakrendelés

Kapcsolódó hozzászólások