Ingyen és drágábban is utazhatunk

Március 1-jétől változik a közösségi közlekedés tarifarendszere. Megszűnnek bizonyos bérlettípusok, nő a kedvezményezettek köre, de az országos rendszer átalakításának lehetnek vesztesei is. A 14 év alattiak és a 65 év felettiek ingyen utazhatnak majd a tömegközlekedési eszközökön, a 14-25 év közöttiek pedig félárú jegyet válthatnak. A nagycsaládosok is díjmentesen utazhatnak majd március 1-től, csakúgy, mint azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik jelenleg 90%-os kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben, de a helyi közlekedést már most is díjmentesen használhatják. 

Nem kell menetjegyet váltania majd a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban részesülő, a fogyatékossági támogatásban részesülő, a fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozott, a gyógypedagógiai intézmények és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanulóknak. 

Kísérőik szintén ingyen utazhatnak majd. A közalkalmazottakat a jövőben korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető - mindössze regisztrációhoz kötött - 50%-os kedvezmény illeti meg. A papíralapú, bélyegzőhelyes igazolást eletronikus regisztráció váltja majd fel. Tavasztól csupán kétféle bérlettel tudunk majd utazni a MÁV és a Volán járatain, a vármegye- és az országbérlettel. A teljes árú vármegyebérlet 9450, a tanuló vármegyebérlet pedig 945 forintba kerül továbbra is. 

A teljes árú országbérletért 18900, a tanulóért 1890 forintot kell fizetni. Az intézkedésnek köszönhetően tavasztól minden más bérlettípus megszűnik, mint például a félhavi vagy a kilométer alapú is. Így viszont azok, akik akár naponta két vármegye között ingáznak esetleg 5 vagy 10 kilométeres bérlettel a munkahelyükre, orvosi vagy egyéb más ügyeiket intézni, anyagilag sokkal rosszabbul járhatnak. Jelenleg egy teljes árú 10 km-es bérlet 9580 forint, a vármegyebérlet pedig 9450 forint, amiből március 1-jétől sokaknak kettőt is meg kell majd venniük.

- Ha az utas két vármegyében utazik, akkor mind a két vármegyére érvényes bérlettel kell rendelkeznie. Ilyen esetben az érintett jobban járhat, ha megveszi az országbérletet, ami felhasználható hazánk bármely részén. Két, vagy több érvényes vármegyebérlet országbérletként együttesen sem használható - nyilatkozta lapunknak Váczi Viktor, a MÁVINFORM sajtóügyeletese. 

A napijegy bevezetése azonban jó hír a sokfelé utazóknak. A kedvezményes Vármegye24 napijegy 999 forintba, a Magyarország24 napijegy 4999 forintba fog kerülni, és korlátlanul felhasználható a MÁV és a Volán összes járatán. Ezek 24 órán belül használhatóak fel. A kedvező árú napijegyekből további kedvezmény már nem vehető igénybe, mindkét díjtermékből csak teljes árú változat lesz elérhető. Az autópálya matricákért többet kell majd fizetnünk. Január 1-jétől több mint 200 kilométerrel bővült a díjköteles gyorsforgalmi utak hossza hazánkban. A teljes M0-s, az M44-es autóút, illetve az M30 miskolci elkerülője is fizetőssé vált. 

Az M30-as autópálya végig, miután megszűnik a Miskolc dél és Miskolc észak közötti szakasz díjmentessége, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei matricával az autópálya teljes hosszában használható. A 2024-es matricákért több mint 16 százalékkal kell többet fizetnünk, mint tavaly. Január 31-ig igényelhetik a kedvezményes autópálya matricákat a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak. Március 1-től bevezetik az egynapos matricát is, amiért 5150 forintot kell majd fizetnünk. 

O.K.

0
Több energiát fogyasztunk
Kötelező adatközlés, lassabb kiszolgálás

Kapcsolódó hozzászólások