Több energiát fogyasztunk

Félidején túl jár már a fűtési szezon, az első három hónapban a megelőző év azonos időszakához képest 5,4 százalékkal több földgáz és 4,4 százalékkal több áram fogyott Magyarországon. A felhasznált mennyiségek azonban még mindig jelentősen elmaradnak a nemzetközi energiaválság előtti szintektől - írta közleményében az Energiaügyi Minisztérium. A 2023/2024-es fűtési szezon első felében 156 millió köbméterrel több gázt használtunk fel, mint egy évvel korábban. 

A hőmérséklettől inkább függő lakossági felhasználás 11,5 százalékkal nőtt. A gazdaság gázfogyasztása a tavalyival nagyjából megegyező mértékű, 1,1 százalékkal volt magasabb. A Központi Statisztikai Hivatal MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló összegzése szerint a villamos energia felhasználásában 4,4 százalékos emelkedés mutatható ki. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a kismértékű növekedés jórészt az alacsony bázisra vezethető vissza. Az előző fűtési szezonban sokat spóroltunk a két legfontosabb energiahordozóból. A földgázfogyasztás 2022. október közepétől 2023. április közepéig negyedével volt alacsonyabb, mint egy esztendővel előtte. A felhasznált villamos energia mennyisége a tavalyelőtti fűtési szezonról a tavalyira 7,5 százalékkal csökkent. 

A legfrissebb adatok szerint tehát a visszaesés nemcsak lefékeződött, hanem valamelyest meg is fordult 2023 végén, 2024 elején. A felhasználás azonban ezzel együtt is bőven a nemzetközi energiaválság előtti szint alatt alakult. Egész éves összevetésben tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége 2023-ban. Gázból mindössze 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. A villamosenergia-felhasználás több mint 2,1 terawattórával, 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél. Az adatok szerint a földgáz esetében tíz háztartásból kilenc, az áramnál pedig nyolc a rezsivédett sáv alatt maradt. 

(Forrás: EM)

0
Készül az évkönyv
Ingyen és drágábban is utazhatunk

Kapcsolódó hozzászólások