Európa boldogulásunk garanciája

Herczku Ági és a Banda koncertje zárta a Szent István-napi programsorozatot a tűzijáték előtt augusztus 20-án a Városháztéren. A Liszt Ferenc-díjas népdalénekes mögött Nikola Parov hangszeres tudását is megfigyelhette a közönség. A világzene jeles képviselője fellépésük előtt nyilatkozott lapunknak. - Mit jelent az ön számára augusztus 20-a? - Mivel tízéves korom óta élek Magyarországon, csak később kapcsolódhattam be itthon az iskolarendszerbe. Ennek okán a keresztény magyar államalapítás ünnepének jelentőségét tulajdonképpen gimnazista koromban értettem meg igazán. Bár abban az időben, a szocializmusban, azt is megjegyezte a tanár a történelemórán, hogy Szent István királyunk érdemei ellenére súlyos árat fizetett hazánk, amikor a keresztény Európa részévé vált. Mint tapasztaljuk, az uralkodó döntését ma is sokféleképpen értelmezik. Alapvetően nem politizálok, zenészként és előadóművészként mindig nagyon igyekeztem távol tartani magam a politikától, ezért nem foglalok állást e tekintetben. Mint magyar állampolgár, nagy becsben tartom augusztus 20-át, és örömmel ünneplem ezen a napon hazánk több, mint ezeréves fennállását. -

Nemzetközileg elismert magyar művészként miben látja népünk jelentőségét? 

- Egy zseniális, bátor és kitartó nép Európa szívében, hiszen annak ellenére, hogy nyelvében, szokásaiban, kultúrájában merőben eltér a többitől, még mindig itt van. És nagyon tehetséges, életrevaló, köszönhetően annak a sok-sok etnikumnak, amely megfordult az országban az évszázadok során. Rendkívül jó volna, ha egyedülálló adottságainkat hazánk felvirágoztatására fordítanánk, és egyre inkább megmutatnánk, hogy a miénk is egy európai kultúrállam, amely megalkuvások nélkül, ugyanakkor bizonyos kompromisszumokkal be tud illeszkedni egy nagy európai közösségbe, amely a jövőbeli boldogulásunk garanciáját jelenti. 

- Ennek alapján úgy látja, az európaiság és a magyarság nem zárják ki egymást? 

- Abszolút nem zárják ki egymást, szerintem nagyon jól összeférnek. Semmiképp nem adhatjuk fel nemzeti identitásunkat, de nem is várja el ezt tőlünk senki. 

- Világlátott emberként mit tapasztalt, hogyan tekintenek a fantasztikus kultúránkra külföldön? 

- Nézze, úgy gondolom, hajlamosak vagyunk túlértékelni a szerepünket a világban. Kétségkívül rengeteg olyan személyiséggel büszkélkedhetünk, akik nyomot hagytak az emberiség fejlődésében, de azonnal meg kell jegyeznem, hogy más nemzetek szintén hozzátették a magukét a haladáshoz. Meglátásom szerint semmilyen értelemben nem vagyunk sem kiemelkedőek, sem kiváltságosok, ezért a politikai szereplők, olykor a magyarságtudat erősítése gyanánt, népünk valamiféle „kiválasztottságára" utaló, némileg a sovinizmusba hajló kijelentéseit nem nagyon kellene komolyan venni. Természetesen legyünk nagyon büszkék magunkra, de ne gondoljuk azt, hogy mi vagyunk a világ közepe! - Milyen üzenetet szeretnének átadni a műsorukkal ma este? 

- Mindig tisztelettel, érdeklődéssel és nagy odafigyeléssel foglalkozzunk a határainkon kívül élő, magyarul beszélő kisebbségek életével. Ha így teszünk, nem lesznek súrlódásaink. 

Ördögh István

0
Folytatódott a testvérvárosi tapasztalatcsere
Augusztus 20 - Ünnepi kavalkád

Kapcsolódó hozzászólások