Folytatódott a testvérvárosi tapasztalatcsere

A koronavírus-járvány okozta kényszerszünet után idén újra találkozhattak testvérvárosaink. A többnapos programon kilenc testvérvárosunk közül Rimaszombat, Csíkszereda, Swietochlowice, Neuhofen an der Krems és Polgár vett részt. A pandémiát megelőzően legutóbb 2019- ben jártak városunkban a delegáltak. A mostani megbeszéléseken abban mindan?- nyian egyetértettek, hogy a már eddig is jól működő projekteket folytatják, felújítják.
- Mi, felvidékiek, nagyon szeretünk Magyarországra járni. Már gyerekként is többször voltam itt a strandon, ami évről évre szebb; viszont delegáltként először vagyok most itt ezen a programon. Nagyon szép és tiszta ez a város, és sok kedves emberrel vagyunk körülvéve. Nagyon szépen köszönjük az újabb lehetőséget! Remélem, hogy a jövőben még szorosabbá tudjuk fűzni ezt a kapcsolatot, akár a sport területén is - mondta Halász Attila, Rimaszombat alpolgármestere. 

Csíkszereda 1997 óta testvérvárosunk. Sógor Enikő, a jelenlegi alpolgármester kiemelte, a jövőben nagyon szeretnék tovább folytatni a diákcsereprogramot, az erdélyi és tiszaújvárosi gyerekek táboroztatását. 

- Nagyon kedves vendéglátásban van részünk. Örülünk, hogy itt lehetünk. A covid- járvány miatt egy időre sajnos megszakadtak a testvérvárosi találkozók, de most tovább tudjuk folytatni. Láttam, hogy van itt egy hatalmas nagy sportkomplexum, és úgy tudom, hogy Tiszaújvárosban kimagasló a sportélet. Esetleg ezen a vonalon is dolgozhatnánk közösen - mondta Sógor Enikő. Összeköt a történelmünk az osztrákokkal is. Neuhofen an der Krems 5 éve csatlakozott a testvérvárosi programunkhoz.

- Nem volt kérdés, hogy idén eljövünk-e. Nagyon örülünk, hogy megkaptuk a meghívást. Remélem, hogy a jövőben még szorosabbá tudjuk fűzni a testvérvárosi kapcsolatainkat, nemcsak kulturális, hanem gazdasági szinten is - mondta Gertraud Eckerstorfer alpolgármester. Mint Rimaszombat, úgy Swietochlowice is 2004-től partnere Tiszaújvárosnak. Sławomir Pośpiech, a lengyel város alpolgármestere kiemelte, külön öröm számukra, hogy nemzeti ünnepünkön lehetnek itt. 

- A magyarok híresek a vendégszeretetükről, mi pedig ezt itt Tiszaújvárosban mindig maximálisan érezzük. Jó, hogy megint meg tudjuk osztani a tapasztalatainkat. Ez a több éve tartó barátság egy kiváló közösségfejlesztő projekt mindkét település számára - tette hozzá az alpolgármester. 

- Testvérvárosi kapcsolataink nagyon tudatos szervezőmunkának köszönhetően jöttek létre. Ami az elődeim felé egy nagyon komoly dicséret - mondta dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere. 

- Anno az volt a koncepció, hogy a történelmi Magyarországról elszakított területekről legyenek testvérvárosaink. Ezen kívül pedig olyan országok településeivel akikkel összekötött bennünket a történelem, mint például a lengyelek és az osztrákok. Nagyon örülök, hogy több évnyi kihagyás után most újra találkozhattunk. Én azt gondolom, hogy a városdiplomáciai jelentőségen túl igazán nagy súlya akkor van ennek a projektnek, amikor a társadalmi kapcsolatokat meg tudjuk erősíteni. Az elmúlt években nagy sikere volt a diákcsereprogramnak, sok fiatal látogatott el hozzánk Csíkszeredából és a mi gyerekeink szintén kilátogattak az erdélyi városba. Emellett fontos a városok közötti tapasztalatcsere. Ezek a kapcsolatok akkor jók igazán, ha a városlakók, szerte a világban azt érzik, hogy a környező országokban vannak olyan baráti települések, ahová bármikor mehetnek, és otthon érezhetik magukat. 

O.K. 

0
Itt az új tanév rendje
Európa boldogulásunk garanciája

Kapcsolódó hozzászólások