Érzelmek nélkül nincs művészet

Hangulatos koncerttel folytatódott a Nyáresti korzó rendezvénysorozat a szelfipontnál, ahol az Absolut Rock Band szerzett kellemes perceket az érdeklődőknek. Az énekes és billentyűs Kádár István által alapított helyi formáció története 2016-ban kezdődött, azóta egyre nagyobb sikerrel népszerűsítik a '70-es, '80-as évek magyar hard rock zenéjét különböző fesztiválokon. 

- Gyerekkoromban zeneiskolába jártam, ahol párhuzamosan végeztem a zongora és az ütős tanszakot, klasszikus és kortárs zenét egyaránt játszottam. Az éneklés csak egy véletlen pluszként, a banda megalakulásával, „öregkoromra" lépett be az életembe, mert nem találtunk másvalakit, aki átvehetné tőlem azt a posztot - mondja István, amikor őt és a csapat dobosát, Szalai Csabát a zene iránti szeretetük forrásáról kérdezem. 

- Én csupán amatőr vagyok, magamtól tanultam meg játszani - veszi át a szót Csaba. 

- Gyerekkoromban kezdtem el zenével foglalkozni, a seregben is muzsikálgattam, majd abbahagytam. Ezt követően huszonhét éven át „nem mentem hangszer közelébe". Olyannyira nem, hogy minden zenecuccomat eladtam, miután leszereltem 1987-ben. 2014-ben találkoztunk Pistivel, vásároltam újra felszerelést, és azóta kitartok rendületlenül.

- Hogyan gondolnak az első fellépésükre? KI: Ebben a felállásban a 2017-es Triatlon Nagyhéten, a kisszínpadon léptünk fel először, abszolút ilyen irányú tapasztalat nélkül. Korábban még csak kocsmában sem játszottunk közönség előtt. Fantasztikus volt. 

- Mire a legbüszkébb? - Arra, hogy mindössze egyetlen tagcsere történt az együttesben a megalakulásunk óta, még az elején, és hét éve már annak, hogy változatlan felállásban együtt vagyunk. Ennek nagyon örülök! Úgy gondolom, ez az összetartás egyre ritkább manapság, ebben a felgyorsult világban. 

- Nemrég olvastam egy hírt, miszerint eljöhet majd az az idő is, amikor a mesterséges intelligencia bekapcsolódik a dalszerzésbe. Hogyan látják, veszélybe kerülhet valaha az egyéni alkotótevékenység? KI: Azt hiszem, a mesterséges intelligencia legfeljebb egy jó segítség lehet az alkotás során, és nem válthatja fel teljesen az emberi gondolkodást - a lelket pedig főleg nem. SZCS: Egyetértek Pistivel, érzelmek nélkül nincs művészet. 

Ördögh István 

0
Buli volt a strandon, tombolt a nyár
Filep Zóra debütált

Kapcsolódó hozzászólások