Csapatépítő szemétszedés

Hulladékgyűjtési akciót szervezett a Jabil Circuit Magyarország Kft. és az Északerdő Zrt. múlt pénteken. Közel 150-en vettek részt az akcióban, akik szemeteszsákkal és kesztyűvel vágtak neki a közel 75 hektárnyi területnek. Az önkéntesek a 35-ös főút melletti erdőt tisztították meg a kommunális hulladéktól. Villanykörte, műanyagflakon, háztartási- és fémhulladék, de gumikerék és ágymatrac is landolt a konténerekben. A jabilosok több mint 4 konténernyi hulladékot gyűjtöttek össze az alig háromórás akció során. 

- Nagyon szeretjük a természetet, mi nem csak szemetet szedünk, hanem kincseket is gyűjtünk - mutatja a kezében az apró csigaházakat Máté Mariann. 

- Odafigyelünk a környezetünkre, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és autó helyett igyekszünk mindenhova biciklivel járni. Elsősorban azért csatlakoztam a mai programhoz, mert van egy 5 és fél éves kislányom, és fontosnak tartom, hogy milyen lesz a jövője. A Jabil évek óta szervez a fenntarthatósággal kapcsolatos programokat és igyekszik minél hangsúlyosabbá tenni és népszerűsíteni a munkavállalói körében is. Az ilyen akciókon kívül is tesznek azért, hogy a gyár működése minél kevésbé legyen megterhelő a környezetre. 

- Vannak céljaink, amit cégcsoport szinten szeretnénk elérni a következő 3-5 évben, ennek fontos része a környezetvédelem - kezdi Végső Csaba, a Jabil EHS menedzsere. 

- Multinacionális vállalatként is sokat tudunk tenni a környezetért. Például azt, amit otthon is meg tudunk tenni, hogy optimalizáljuk az energiafogyasztásunkat, lekapcsoljuk a villanyt, kikapcsoljuk a gépeket, szelektáljuk a hulladékot. Továbbá odafigyelünk, hogy a nálunk keletkezett szennyvíz megfelelően legyen kezelve, ártalmatlanítva és olyan partnerekkel dolgozunk, akiknél ezek szintén fókuszban vannak. Az ilyen programok, mint a mai, nem csak a társadalmi felelősségvállalás szempontjából fontosak, de óriási csapatépítő szerepük is van, hisz végre kiszabadulnak a kollégák, és kötetlenül is együtt lehetnek. A hulladékgyűjtési akciót a Jabil kezdeményezésére az Északerdő Kft. szervezte. A szervezet mintegy 150 hektárnyi erdőt kezel Tiszaújváros környékén, ennek közel a fele bent van a városban, közvetlenül a város szélén. 

- Ezeket a területeket parkerdőként kezeljük, ami azt jelenti, hogy fő céljuk a különböző ökológiai szolgáltatások nyújtása - mondja Mihók István, az Északerdő Zrt. erdészeti vezérigazgató- helyettese. 

- De ha hozzávesszük a virágzó növényeket, a madárhangot, azt, hogy árnyékot ad, hogy a porterhelés jelentős részét megköti, az mind olyan plusz, amit más nem tud nyújtani. Az erdő egy gyönyörű és rendkívül bonyolult élőrendszer, az óceánok élővilága mellett a legbonyolultabb ökoszisztéma. A mi dolgunk, hogy ezt megőrizzük, és fenntartható módon kezeljük, de a szemetelés megnehezíti ezt, és veszélyes is az állatok és a kirándulók számára. Arról nem is beszélve, hogy fakitermelés nélkül a civilizált emberi élet ma már elképzelhetetlen. Mi, erdészek adunk tűzifát a lakosságnak, faanyagot az iparnak, de gondoljunk csak a raklapokra, ami nélkül nincs árumozgatás, a papírdobozokra, amiből reggel a tejet isszuk, a hangszerekre, sportszerekre, mindenhez kell a fa. Ezért is kellene mindenkinek megérteni, hogy nem szabad szemetelni és a hulladékot illegális módon elhelyezni.

venna 

0
Nyilvántartásba vett jelöltek
Zárszámadás, pénzmaradvány

Kapcsolódó hozzászólások