Családi nap a bölcsődében

 A több napos esős, hideg idő után a szombati családi napra a gyerekekkel együtt megérkezett a jó idő is. A Napsugár Bölcsőde minden évben kinyitja kapuit a családokelőtt, hogy a leendő bölcsisek és szüleik is megismerkedhessenek az intézménnyel, az ott dolgozó  kisgyermeknevelőkkel és a bölcsődei élettel.

Csillámtetkó, arcfestés, kézműveskedés, idén sem maradtak el a kisgyermekek kedvencei. De népszerűek voltak a nyílt nap újdonságai is, a lufihajtogató bohóc, a buborékfújó gép és a hatalmas matatófal. 
- Nagyon szuperek ezek a rendezvények, külön jó, hogy ingyenesek, ez ritka manapság és nagy segítség a szülőknek - kezdte egy bölcsődés kisfiú apukája, Máté Attila. 
- Örülök, hogy ez kifejezetten a gyerekekről szól, nincsenek felnőtt programok, felesleges kacatok, hanem kreatív játékok, amik fejlesztik a kicsiket. 
A bölcsőde udvarán egy 10 hónapos kislány szüleivel is találkoztam, akik ugyan még nem tervezik beíratni őt a bölcsibe, de szeretnék minél hamarabb megismerni az intézményt. A bölcsődébe iratkozás alsó korhatára a 20 hetes kor. Habár nem ez a gyakori, de voltak már 7-8 hónapos kisbabák is az intézményben. A legtöbb szülő azonban 1,5-2 éves korban szoktatja be a gyermekét.
- Most a legkisebb gyermekünk 18 hónapos, a kisgyermeknevelők nagyon szeretik a kicsiket is, nekik más a napirendjük, de a lányok ügyesek, mindig megoldják - mondta Terjék Magdolna, a „Napsugár" Bölcsőde szakmai vezetője. 
- A beszoktatás menete nem az életkoron múlik, hanem a gyermek igényein. Az első napon reggel 9 órára kell jönni, és egy órát
maradnak itt, ezt mindig félórával toljuk. Attól függ, mennyire viseli meg a kicsit az elválás az anyukájától, az új környezet, a társaság, úgy
haladunk, ahogy neki jó. A csoportbeosztásnál viszont figyelembe vesszük az életkort is, hiszen a 2 év alattiak maximum 12-en, míg a 2 év felettiek maximum 14-en lehetnek egy csoportban. Úgy gondolom, hogy egy 2 éves gyermeknek már fontos a közösség, amint bekerülnek ide, robbanásszerűen fejlődik a beszéd, a mozgás, az önállóság. Szocializálódnak, megszokják az itteni napirendet, nagyon
sokat fejlődnek. A 108 férőhelyes bölcsődében folyamatos a felvétel. Jelenleg 73 gyermek van, közülük 38-an kezdik az óvodát
szeptemberben.
venna
0
Címvédés, Kovács a dobogón
Generációk

Kapcsolódó hozzászólások