Címvédés, Kovács a dobogón

TRIATLON. A klubcsapat országos bajnokság elit kategóriájában a házigazda Tiszaújváros fölényesen védte meg címét. A sprint távú országos ranglista versenyen a hazai színeket képviselő, még csak junior Kovács Gyula bronzérmes lett a legjobbak között. A XXXII. Tisza Triatlon kétnapos verseny felvezetését a szombat délelőtt megrendezett utánpótlás országúti kerékpárverseny jelentette, ahol az U13, az U15 és az U17 képviselői mérhették össze tudásukat. 

A 130 egységet felvonultató klubcsapat országos bajnokság a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő területén az 50 méteres szabadtéri medencében a legfiatalabbak versengésével vette kezdetét. Az utánpótlás, a felnőtt, a szenior és a veterán korcsoportos csapatok megmérettetésében a Tiszaújvárosi Triatlon Klub egységei közül az UP2 korcsoportos leányok és a veterán férfiak állhattak fel a dobogóra. A sprint távot (750 méter úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás) teljesítő elit kategória küzdelmeiben előbb a hölgyeket szólították rajthoz. 

Az erőviszonyok alapján itt a Budaörs számított toronymagas esélyesnek, melyet sikerült is beváltaniuk. Az ezüstérmet, a duatlon világbajnokunk, Csomor Erika vezette százhalombattai hármas érdemelte ki, míg a dobogó harmadik fokára a Team Újbuda SE lányai állhattak fel. A nap utolsó rajtjánál az elit férfiak „sorakoztak fel" a medencében, hogy szintén sprint távon mérjék össze tudásukat. A 750 méteres úszást a Tiszaújvárosi Triatlon Klub Lehmann Csongor, Kiss Gergely, Sinkó-Uribe Ábel, Sinkó-Uribe Aurél, Kovács Gyula alkotta csapata teljesítette a leggyorsabban. A 20 kilométeres kerékpározásnál már érezni lehetett, hogy a címvédő házigazdák ezúttal sem szándékoznak átadni az aranyat másnak. Az 5 kilométeres futás felénél az U23-as világbajnok Lehmann Csongor és az U23-as vb-ezüstérmes Kiss Gergely pár másodperccel elszakadt társaitól, de a célban mind az öten együtt, „bombaidővel" érkeztek meg. A második hely az olimpikon Tóth Tamással felálló Budaörsi TKE gárdájának jutott, míg a bronzot a Debreceni Sportcentrum kaparintotta meg. 

Vasárnap délelőtt a legfiatalabbak, továbbá a szeniorok, a veteránok és a paratriatlon országos bajnokság résztvevői vetélkedtek az érmekért, délben a női abszolút mezőnye, ezt követően az ifjúsági fiúk, majd a junior és elit férfiak döntötték el az érmek és helyezések sorsát. A rendező Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyzői szinte minden kategóriában ott voltak a legjobbak között. A 800-nál több indulót felvonultató ranglista versenyt román sportolók avatták nemzetközivé. A női abszolút mezőnyben a még junior korú Nádas Nóra Romina tempózta a legjobb időt. A kétkörös, összesen 20 km-es kerékpározás végén Nádas 1:10 perces előnnyel elsőként ért vissza depóba, az 5 kilométeres futás felénél további 20 másodperccel növelte előnyét, melyet a célba érkezésig megőrzött a második helyezett Papp és a harmadik helyet kiérdemlő Pusztai előtt. 

A junior és elit férfiak közös, szintén sprint távon kiírt futama zárta a versenyprogramot. Az úszást a junior európai ranglista 2022-es éllovasa, Kovács Gyula teljesítette a leggyorsabban, mindössze egy másodperccel megelőzve a parton a szintén junior Hóbor Zalánt. Ők ketten, valamint Dobi Gergő és Dévay Zsombor összedolgoztak a kerékpározás során, 10 km-nél, egy perc előnyük volt az üldözőkkel szemben. A második depózáshoz a Hóbor, Dévay, Kovács hármas érkezett meg, fél perccel a többiek előtt. Az 5 kilométeres rohanás felénél az elit kategóriás Dévay Zsombor haladt az élen Hóborral és Kováccsal a sarkában. Az utolsó kilométereken Dévaynak még maradt ereje az újításra, így a befutásnál nem változott a sorrend. 

Eredmények 

Férfi elit: (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Tiszaújvárosi Triatlon Klub (Lehmann Csongor, Kiss Gergely, Kovács Gyula, Sinkó- Uribe Ábel, Sinkó-Uribe Aurél) 52:45 perc, 2. Budaörsi TKE (Hornyák Döme, Szalka Zsolt, Tóth Tamás, Wagner Tamás) 56:09, 3. Debreceni Sportcentrum (Dobi Gergő, Daróczi Péter, Baier Kristóf, Györgyfi Szabolcs, Daróczi Tamás) 56:18. 

Női elit (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Budaörsi TKE (Hangya Adrienn, Horváth Karolina Helga, Kovács Fruzsina Dóra, Nádas Nóra Romina) 1:03:52 óra, 2. Százhalombattai VUK SE (Csomor Erika, Soós Dorka, Koronika Judit) 1:05:22, 3. Team Újbuda SE (Barta Luca, Polonyiné Svéd Amelita, Breitner Hanna) 1:07:18. 

Férfi abszolút (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Dévay Zsombor (Trion Triatlon SE) 52:55 perc, 2. Hóbor Zalán Kőszegi Triatlon és Úszó Klub) 53:09, 3. Kovács Gyula (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 53:24, 4. Dobi Gergő (Debreceni Sportcentrum) 53:37, 5. Hornyák Döme (Budaörsi TKE) 55:23, 6. Trungel-Nagy Kolos (Team Újbuda SE) 55:39, …9. Sinkó-Uribe Ábel (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 56:04. 

Férfi elit kategória (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 5. Sinkó- Uribe Ábel (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 56:04. Junior kcs., fiúk (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 2. Kovács Gyula (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 53:24. (További eredmények: tiszatriatlon. hu) 

SZIS

0
Fájó vereség a szezonzáró mérkőzésen
Családi nap a bölcsődében

Kapcsolódó hozzászólások