Vitatott reformok az érettségin

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal elstartolt az érettségi időszaka. A tavalyi jóslat beteljesült, merőben mások voltak a követelmények, mint eddig. Magyarból főleg a lexikális tudásra voltak kíváncsiak, de a keddi matematikaérettségin is találkozhattak új típusú feladatokkal a diákok. Antigoné és Ady is „felbukkant" a magyar érettségin. Idén nem kellett érvelni, vagy motivációs levelet írni, helyette jött az irodalmi teszt. A magolás most sokat számított. Stílusirányzatokra, műfajokra, műcímekre vagy memoriterekre is rákérdeztek. A szövegértési feladat mellett egy Karinthy novellát lehetett elemezni vagy Babits költészetéről esszét írni. Az eddigiektől eltérően az írásbeli vizsgán most nyelvtani kérdések is voltak. 

A diákok pozitívan fogadták a magyar vizsga sorait, de a pedagógusok szerint ezekkel a feladatsorokkal évtizedeket léptünk vissza. - Én nem szívesen lettem volna most a diákok bőrében. A középpontban most a tárgyi tudás volt. Aki sokat magolt, az biztosan jól járt a tesztnél. Nagyon sok volt a memoriter is, bár a mostani nevetségesen könnyűre sikeredett. A többi feladat szerintem elég húzós volt a korábbi évekhez képest. Sokkal nagyobb adathalmazt kellett megtanulniuk, mint eddig, ami szerintem azért sem feltétlenül jó, mert igazándiból nem a kompetenciájukat fejlesztjük ezáltal, hanem azt, hogy mennyire tudnak lexikonná válni - értékelt Fodorné Szabó Valéria a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium magyar nyelv és irodalom szakos tanára. Kedden jött sokak mumusa, a matematikaérettségi. 

A függvények, geometria és a valószínűség számítás mellett még a szolnoki habos isler, valamint egy elektromos autó is szerepelt a feladatok között. Persze mindegyik szorosan a matematikához kapcsolódva. Aki reál beállítottságú, annak könnyebb dolga volt, de Demeter Endre matematika-fizika szakos tanár szerint, aki sokat gyakorolt, az az alapfeladatokat biztosan meg tudta oldani. 

- Még az új típusú feladat, a boxplot diagram mellett is aránylag jól megoldható volt az idei érettségi. Már tudtuk, milyen újdonságok várhatóak, így ezeket duplán gyakoroltuk a diákokkal. Voltak olyan feladatok melyek az előző évekből most átkerültek emelt szintre, de azt is tudtuk, hogy a korábbi emeltről most átteszik a középszintű követelmények közé a várható érték, a járadék, a törlesztőrészlet, és a geometriai valószínűség számítást is. A kombinatorika nagy nehézséget szokott okozni a diákoknak. Szerintem ez a három óra elég volt számukra ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő megoldást. Én mindenkit megkértem arra, hogy ne adják fel, az utolsó percig küzdjenek - mondta az Eötvös tanára. 

Szerdán a történelem, csütörtökön az angol, pénteken pedig a német érettségi következett.

A tiszaújvárosi gimnáziumban 136 tanuló kezdte meg hétfőn az érettségi vizsgákat. A technikumok diákjai majd csak az 5. év végén ballagnak, de ettől függetlenül idén ők is számot adnak tudásukról. Az SZSZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskolában 74 fő vizsgázik. Az új rendszerben a 12. évfolyamos tanulók magyar nyelv és irodalomból, matematikából és történelemből előrehozott érettségit tesznek, jövőre az idegen nyelvi és a szakmai tantárgyból vizsgáznak. 

O.K. 

0
Más-más célok, közös emlékek
Közeleg a táborszezon

Kapcsolódó hozzászólások