Más-más célok, közös emlékek

 Egy korszak lezárult, a középiskolai évek véget értek, hamarosan újabb célok jönnek. Múlt pénteken 192 végzős diák búcsúzott el tiszaújvárosi alma materétől. Péntek délután a csengőszó ezúttal nem a tanóra kezdetét, hanem valaminek a végét jelezte. Az SZSZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskolától 3 végzős osztály, a hegesztők, a központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelők, a szociális ápoló és gondozók és a villanyszerelők ballagtak el. 

- Nagyon jól éreztem magam az elmúlt években itt az iskolában. Most megkönnyebbülve érzem magam, de azért furcsa érzés, hogy most, mint ballagó diák állok itt. Megszoktam az osztályt, a tanáraimat. Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz lesz a búcsúzás, de egyszer minden véget ér. Tanulni, viszont továbbra is szeretnék. Érettségi, esetleg főiskola - ismertette jövőbeli teveit Tóth Napsugár Pálma a Brassai 11 sz. osztály szociális gondozó és ápoló végzőse. A most elballagott fiatalok május 13- án kezdik meg szakmai vizsgáikat. Az idei ünnepségen a 12. évfolyamos tanulók nem búcsúztak a középiskolás évektől, nekik még egy év hátra van. 

Ennek oka, hogy a szakképzés 2020- ban bevezetett átalakítása után a technikumokban a képzés már 5 éves, azaz az 5. év végén ballagnak majd csak a diákok. Az érettségi azonban a Brassaiban is megkezdődött hétfőn, 74-en kezdték meg a vizsgákat közép- és emelt szinten a 12. osztályos tanulók.

- A ballagás egy olyan érzés, mint amikor elvágják a köldökzsinórt. Egy mélységes fájdalom, de ugyanakkor büszkeség is. Örülünk, hogy az elmúlt évek alatt sikerült a gyerekekből kihozni a legjobbat - nyilatkozta Barabás Katalin, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium tanára az utolsó osztályfőnöki óra előtt.

- A legjobban azt szerettem ebben a 4 évben, hogy mindig nyugodtan tudtam az iskolába bejönni, együtt, egymást támogatva csináltunk végig mindent. Soha nem volt klikkesedés. Amikor kilencedikesek lettünk még tombolt a covid. Így nehezebb volt közösséget építeni, de ezt is megoldottuk. Nehéz most mindenkitől elbúcsúzni, de remélem, hogy az érettségi után is tartjuk majd a kapcsolatot egymással - mondta a ballagás előtt György Kristóf gimnazista. 

A kitartó munkának megvan a gyümölcse. Az idén mindkét iskolában elismerték a legjobbakat. A Brassai építőmestere díjat Varga Renáta tanuló és Veres Attila oktató kapta. Az Eötvös emlékérmet Fónagy-Sütő Dorkának és Nagy Sándornak ítélték oda. 

O.K.

0
Kamerák és szerverek
Vitatott reformok az érettségin

Kapcsolódó hozzászólások