Több lesz a társasházi közös költség

A magas infláció mindenre kihatott, hamarosan a közös költség is többe kerül majd. Tavasztól durva drágulással kell számolni. Átlagosan 20-25%-os emelés várható, ami lakásonként akár háromezer forintot is jelenthet. Az elmúlt három évben 25 százalékkal nőttek a társasházak költségei. A közös képviselők szerint idén elkerülhetetlen a közös költség emelése. Tiszaújvárosban van olyan lakó, aki 6 ezer, de olyan is akad, aki közel 14 ezer forint közös költséget fizet. Ez rengeteg mindentől függ. Például nem mindegy, hogy mekkora az adott lakás négyzetmétere, a társasház átesett-e fűtéskorszerűsítésen, mennyi a felújítási alap, vagy épp van-e az épületben lift. 

A közös költség többek között tartalmazza a hulladékszállítási díjat, az áramköltségeket, a felvonó karbantartási díját, a liftügyeletet, az épület-biztosítást, de a könyvelő és közös képviselő díjazását is belekalkulálják a havi költségbe. Tiszaújváros utcáit járva az itt lakók egyöntetűen azt mondták, hogy nagyon nem örülnek a várható emeléseknek. Szerintük nem feltétlenül azzal van a gond, hogy a közös költség emelkedik, hanem inkább azzal, hogy a nyugdíjuk, vagy a fizetésük már kevésbé. 

A Pajtás közben lakó hölgy elmondta, annak ellenére, hogy nem lesz könnyű kigazdálkodni az emelt társasházi díjat, nagyon meg van elégedve azzal, amiért fizet. - Az ország számos pontján jártam már és néha elszörnyülködve láttam, milyen rossz állapotban vannak egyes városok társasházai. Omló vakolat, összetört járólapok. Tiszaújvárosban legalább tudjuk és látjuk, hogy a közös költség tényleg a társasházakra, a lakókra van fordítva. Nekünk mindig tiszta a lépcsőházunk - mondta Antal Katalin. - Minden épület egyedi gazdálkodású, az viszont tény, hogy 2020 és 2023 között a karbantartási költségek 60, a közüzemi díjak pedig 11 százalékkal nőttek. 

Az állami támogatásokra nem igazán számíthatunk, ezért is tervezzük több épületnél is megemelni a felújítási alapot. Mindenhol csak az emelt árakat látjuk. Nem lesz egyszerű a társasházi lakóknak, de sajnos emelnünk kell a közös költségeket - mondta Buri Lászlóné lakóingatlan-kezelő. Az elmúlt években jelenősen megemelkedtek az üzemeltetési, felújítási és karbantartási díjak, de a takarítási vagy biztosítási összegek is nőttek, így a közös költségek drágulása szinte sorsszerű. A beszámoló közgyűlések februártól májusig zajlanak, így az elkövetkező hónapokban várható a költségemelés bevezetése. Városunkban az emelt összeggel várhatóan majd csak június 1-jétől kell számolni. 

O.K.

0
A digitális állampolgárság felé
Sorra dőlnek a januári melegrekordok

Kapcsolódó hozzászólások