A digitális állampolgárság felé

Tömött sorok, órákig tartó várakozás, a hiánypótlás pedig már csak hab a tortán. Sokan szeretnék ezeket elkerülni, ezért választják inkább a személyes helyett az elektronikus ügyintézést. A digitálisan intézhető ügyek köre jövőre várhatóan még szélesebbre bővül, hiszen a kormány 2024 júliusától több lépcsőben vezeti be az úgynevezett Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot, ami a tervek szerint az állam és a polgárok közötti kommunikációt egyszerűsíti majd. Közüzemi számlák, csekkek befizetése, lejárt igazolvány meghosszabbítása. Van, aki ódzkodik tőle, másoknak már ma sem újdonság a digitális ügyintézés. 

- Én már 71 éves vagyok, nem értek az ilyenekhez - kezdi Mecsei Zoltánné. - Biztosan sokat egyszerűsít a folyamatokon, de csak azoknak, akik értenek ehhez, a fiatalabb korosztálynak. Látom a gyerekeimet is, hogy sok mindent így intéznek, de sajnos én nem tudom, mit hogy kell, rossz helyre kattintanék, elrontanék valamit. 

- Igazából mindent elektronikusan intézek, legyen szó közüzemi számlákról, csekkekről, igazolványokról - mondja Benőcs Viktor. 

- Sokkal könnyebb, mert pár kattintással mindent el lehet intézni, akár egy mobiltelefonnal vagy számítógéppel is, sehol nem kell várakozni, gyorsabb így minden. Jövőre talán már a személyes iratainkat sem kell magunknál hordani. Minden ott lesz a mobiltelefonon, egyetlen applikációban. A tervek szerint mindenki kap egy azonosítót az államtól, ezt kell majd regisztrálni az appban. Innen pedig már csak néhány kattintás és szinte mindent elintézhetünk. A digitális okmányokon túl lesz elektronikus autóátírás és -forgalomba helyezés, digitális fizetés és e-postaláda is. Bár az elektronikus állampolgárságra még várni kell, a mesterséges intelligencia már ma is segít az ügyintézésben. Például a helyi Kormányablakban is. 

- Rögtön a bejáratnál van egy automata önkiszolgáló pult, ami azonosítja az arcképünket és összehasonlítja az igazolványunkon szereplővel - mondja Varga Tiborné, a tiszaújvárosi Kormányablak vezetője. 

- Itt meg tudjuk nézni, hogy érvényes-e az igazolványunk, de akár erkölcsi bizonyítványt is igényelhetünk. 

- Milyen ügyeket intézhetünk ma digitálisan? 

- Kiemelném többek között a vezetői engedély meghosszabbítását, amit, ha elektronikusan végzünk, illetékmentes, tehát nem kell érte fizetni, nyilván vannak feltételek ehhez, amiknek meg kell felelni, de ebben is tudunk segíteni. Útiköltség visszatérítés is igényelhető elektronikusan, de a nyugdíj ügyekhez szociális kérelmeket is lehet intézni. A Kormányablak mobilapplikációval például távolról is tudunk sorszámot húzni, azt megelőzően, hogy elindulunk otthonról, így lerövidíthetjük a várakozási időt, de időpontot is tudunk foglalni, vagy akár megnézni, hogy mennyi várakozási időre számíthatunk.

- Használják a helyiek a digitális megoldásokat? 

- Igen, nagyon sokan. Nyilván vannak, akik ragaszkodnak a személyes ügyintézéshez, de ha adunk tájékoztatást és egy kis segédletet, akkor szívesen vállalkoznak a digitális verzióra is. Ez nem feltétlenül korosztályhoz kötött, néha azt tapasztalom, hogy az idősebbek talán egyre fogékonyabbak erre, mert míg a fiatalok inkább szórakozásra használják a mobiltelefont, addig az idősebbek gyakrabban használják ezekre a célokra. 

- Az ujjlenyomatnak milyen funkciói vannak a személyi igazolványon? 

- Hatéves kortól kötelező az ujjlenyomatadás, ami alapesetben csak a személyi igazolvány chipjén van elhelyezve, ami egy biztonsági elem, egyértelműen bizonyítja, hogy az okmány hozzánk tartozik. Ha viszont tárolhatjuk is az ujjlenyomatot, amihez szükséges az ügyfél hozzájárulása is, akkor a személyi igazolvány elektronikusan is pótolható, mert az ujjlenyomat tárolása az egyik feltétele ennek a folyamatnak. 

- Mik a legnagyobb előnyei az elektronikus ügyintézésnek? 

- Ügyfélszolgálati időn kívül, a nap huszonnégy órájában tudjunk intézni ügyeinket. Ezek nagyon biztonságosak, költséghatékonyak, van, ahol ingyenessé válik az eljárás, vagy feleződik a költség, például egy tulajdoni lap igénylésénél. Továbbá az időnk is pénz, amit nem egy ügyféltérben, várakozással töltünk el. Azért is célszerű ezeket használni, mert az űrlapok automatikusan töltődnek, például a személyes adataink automatikusan átemelődnek, azokat már nem kell beírnunk, benyújtáskor pedig van egy biztonsági logikai ellenőrzés, ami a hiányzó részekre felhívja a figyelmet és a rendszer nem engedi addig beküldeni, amíg nincs minden szükséges elem kitöltve. Ezzel például egy hiánypótlást is el tudunk kerülni, amivel gyorsabb lesz az ügyünk elbírálása is. 

venna

0
Mecénás ösztöndíjosztó
Több lesz a társasházi közös költség

Kapcsolódó hozzászólások