Sorra dőlnek a januári melegrekordok

Míg hazánkban is sorra dőlnek meg a januári melegrekordok, addig Spanyolországban az előzetes mérések szerint 30,7 fokig melegedett a levegő. Ha ezt hitelesítik, ez lesz a valaha mért legmagasabb januári hőmérséklet Európában. Bár a tavaszias időjárásnak sokan örülnek, komoly gondot okozhat a kiskertekben és a mezőgazdaságban is, de az emberi szervezetet is megviseli. Az elmúlt 120 évben mintegy 1,5 fokkal emelkedett a téli átlaghőmérséklet. Bár ez nem tűnik soknak, bizony nagy hatással van az élővilágra. Vannak, akik örülnek az enyhe télnek, mások szerint, ha tél, akkor igenis legyen hideg. 

- Van két kislányom, jó lett volna nekik megmutatni a szánkózás, hóemberépítés, hógolyózás csodáját - kezdi Nagyné Fodor Enikő -, de egyébként ez sem rossz, mert legalább kevesebb a fűtésszámla. Úgyhogy szerintem mindkettőnek van negatív és pozitív oldala is. 

- Mi szeretjük, hogy kicsit enyhébb a tél, mert a gyerekkel többet ki tudunk jönni a levegőre - mondja Kovácsné Gulyás Erika. 

- Bár a vírusok miatt jobb lenne, ha néha lenne egy kis hideg, de mi már várjuk a tavaszt, hogy a kicsiket se kelljen mindig overálba öltöztetni. A változékony időjárást a mezőgazdaság is megsínyli. A kora tavaszi időjárás komoly fejtörést okozhat a gazdáknak, hiszen a növényekben túl korán indulnak meg bizonyos élettani folyamatok. A hetekig tartó szokatlanul meleg hőmérséklet a kártevőknek is kedvez, hiszen könnyebben áttelelnek. Az invázió a kiskerteket sem kerüli el. 

- Ha az ember megcsinálja a szükséges permetezési dolgokat, akkor valamennyi haszna van a kártevőkkel szemben - mondja Fekete László kerttulajdonos. 

- Az időjárás az, ami eldönti, hogy milyen termés lesz, a legnagyobb hatása a fagynak és a csapadéknak van. Egy egyszerű vizsgálat megmutatja, hogy mennyire van elfagyva a virágrügy. Egy éles késsel ketté kell vágni a virágrügyet, és hogyha belül zöld, akkor nincs baj, ha barna, akkor abból már nem lesz termés. Ebben a jó időben már én is csináltam előmetszést, de azért még várok a jobb időkre, a túl nagy sárban nem tanácsos létrára mászni. Az enyhe tél a vírusoknak is kedvez. A langyos időben könnyebben terjednek a influenzaszerű- és más felső légúti megbetegedések is. Az emberi szervezetre egyébként sincs jó hatással a szélsőséges időjárás, de hogy miket okozhat pontosan, arról Dr. Pintér Ferenc meteogyógyászt, a Meteo Klinika igazgatóját kérdeztük. 

- Gyakorlatilag egy hullámvasút időjárásban van részünk már hetek óta, hisz nagyon nagymértékű a változékonyság. Ez pedig folyamatos terhelést jelent a szervezet számára, mert folyamatosan át kellene állnia az új körülményekhez. Akinek nem elég rugalmas a szervezete, annak ez nem könnyű, főleg az idősek és a krónikus betegek esetében, náluk komoly tüneteket okozhat. Sorra dőlnek meg a melegrekordok, a szélrekordok, elképesztő mennyiségben jönnek a frontok, ezek nagyon megterhelőek. Január második fele klimatológiailag a leghidegebb időszaka az évnek, ehhez képest 15 fokok is vannak. Ez az egész élővilág számára probléma, felborítja a szokásos biológiai egyensúlyt, ennek tavasszal vagy nyáron komoly következményei lehetnek. 

- Kikre a legveszélyesebb ez az időjárás? - Túlnyomóan az idősekre, de igazából mindenkire, aki túlterhelt, stresszes életet él, vannak bizonyos betegségei, örökletesen is hordoz olyan adottságokat, amiktől érzékenyebb az időjárásra. Nekik nagyon megkeseríti az életüket, rontja az életminőségüket, de súlyos egészségügyi károsodással is fenyeget, megnőhet az infarktusok esélye is. 

- Milyen tüneteket okozhat? - Sokan nem is gondolják, hogy azokat a problémákat, amikkel orvostól orvosig járnak, bizony az időjárás is okozhatja. Gondoljunk csak az ízületes betegekre, nekik az időjárástól függően súlyosbodnak a tünetek. De rengeteg más tünetet is okozhat, kezdve a depressziós problémáktól, fejfájás, ingadozó vérnyomás, mellkasi panaszok, légzési problémák, aritmia jelentkezése. Akiknek pedig komolyabb krónikus betegségeik vannak, akár egy cukorbetegség, ők még sokkal hajlamosabbak arra, hogy időjárás-érzékennyé váljanak. 

- Tudunk tenni bármit is a frontérzékenység ellen? 

- Ha valakinek súlyosabb panaszai vannak, mindig alaposan ki kell vizsgálni, amit egy meteogyógyászati vizsgálat keretében lehet megtenni. Ezeket a kóros reagálásokat szépen meg lehet szüntetni és vissza lehet térni a normális életvitelhez, hiszen a frontérzékenység komoly dolog. Egyébként persze van néhány olyan általános dolog, amivel segíthetünk. Próbáljuk csökkenteni a stresszt, éljünk minél aktívabb és egészségesebb életet, sportoljunk rendszeresen és figyeljünk oda a megfelelő vitamin- és ásványianyag-pótlásra, és érdemes feliratkozni a Meteo Klinika frontértesítőjére. 

venna 

0
Több lesz a társasházi közös költség
Megújul a Brigádház

Kapcsolódó hozzászólások