Tiltólistán az energiaitalok

Hamarosan már csak 18 év felett lehet energiatalt vásárolni. Az a bolt, aki esetleg mégis kiszolgálná a kiskorúakat, súlyos büntetésre, akár bezárásra is számíthat. Az orvosszakma maximálisan támogatja a döntést. Egyre nagyobb mértéket ölt a tizenévesek energiaital fogyasztása, ráadásul a 18 év alattiak 74 százalékánál már okozott rosszullétet az energiaital. -

A felnőttek fogyasztanak kávét, teát, így ők életük során fokozatosan szoknak hozzá a koffeinhez, ellentétben a tizenévesekkel. Ráadásul a fiatalok nagy mennyiségben isszák ezeket az italok. Ez növeli a szimpatikus idegrendszer aktivitását, ami megemeli a szívverés számot, a vérnyomást, remegést, hányingert, hányást, kiszáradást is okozhat, mivel vízhajtó hatású. Sok gyerek függővé válik ezektől az italoktól, ezáltal tartósan fennáll a szimpatikus idegrendszer túlműködése. 

Komolyan károsodhat a szívizom, ami egy életre szóló súlyos szívbetegséget okozhat - magyarázta Dr. Kosztka Imre az energiaitalok tizenévesekre gyakorolt hatását. A kardiológus szerint nem a koffeint kellene teljesen kiiktatni az életünkből, hanem megtalálni az arany középutat és a napi ajánlott adagot nem túllépni. A koffeinnek ugyanis nagyon jó hatásai is vannak. Nem csak energetizál, az izmaink jobban működnek tőle és a koncentrációt is fokozza, persze csak átmenetileg. Tehát napi 2-3 kávé egy felnőttnél megengedett, sőt ha csak napi egy energiaitalt fogyasztanának el a fiatalok, akkor nem lenne nagy gond, de a legtöbbjüknél egy doboznál még nincs megállás. Sok tizenéves akár víz vagy üdítő helyett is ezt issza, ami súlyos károkat okozhat a szervezetben. A gyártók azt írják, egy 2,5 deciliteres eneriaitalos doboz koffeintartalma 1 csésze kávénak felel meg. 

A baj csak az, hogy sokaknál nincs határ. Az elmúlt években pedig nem csak az igények, hanem a dobozok is nagyobbak lettek. Ha például valaki egy fél literes energiaitalból már napi hármat is megiszik (540mg koffein), akkor az életét is kockáztatja. Átlagban 100 ml energiaitalban 36 mg koffein van. A szakemberek napi 300 mg koffeinnél nem javasolnak többet, így 500 mg felett már akár túladagolásról is beszélhetünk. Ha az energiaital- fogyasztás után szédülést, hányingert vagy hasmenést, esetleg mellkasi fájdalmat érzünk, azonnal forduljunk orvoshoz. 18 év alattiaknak alkoholtartalmú italt, dohány- és szexuális terméket eddig sem lehetett eladni. Most pedig az energiaital is felkerült a feketelistára. Hogy pontosan mikor lép majd életbe a tilalom, arról lapzártánkig nem született döntés. 

O.K. 

0
Drágultak a buszos kirándulások
Mérsékelten emelkednek a térítési díjak

Kapcsolódó hozzászólások