„Társasházi” hajléktalanok

A Társasházak, Lakásszövetkezetek és Egyedi Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületének legutóbbi tanácskozásán is terítéken volt a város lakosságát egyre inkább irritáló hajléktalanok kérdése. Közterületeken iszogató, szemetelő, kéregető hajléktalanok, a környező településekről rendszeresen bejáró, ilyenolyan indokkal lejmoló felnőttek és gyerekek. Sajnálatos módon mindennapos látvánnyá vált mindez településünkön is. A probléma „begyűrűzött" a társasházak világába is. 

- Több épületből érkezett jelzés, hogy az esős időszak beköszöntével a lépcsőházakban is megjelentek a hajléktalanok és azon túl, hogy összeszedik a lábtörlőket, fertelmes piszkot, szemetet hagynak maguk után, veszélyeztetve ezzel a tulajdonosok egészségét - mondja Csoma Bertalan, a lakástulajdonosok egyesületének elnöke.

- Megrongálják az ajtókat, a falakat esetenként tüzet okoznak, illetve rendszeres jelenlétük megbotránkoztatást kelt a tulajdonosok körében. Jelzéssel élünk az önkormányzat felé, hogy akár a közterület-felügyelők, akár a polgárőrség tagjai, illetve a rendőrség, amennyiben kapacitásuk engedi végezzen ellenőrzéseket a bevásárlóközpontok környékén, a parkokban, különös tekintettel az Ifjúsági park, illetve a rendelőintézetnél lévő, valamint a Tisza ABC mellett, valamint a bíróság előtti téren. A lakók azt is jelezték, hogy egyre többen járnak ki a tetőkre, illetve alszanak éjszakánként a tűzcsapoknak helyet biztosító kisebb helyiségben. 

Felvetették azt is, hogy a vendégmunkások egy része egy-egy vendéglátóegységnél csoportosul és magatartásukkal nem egy esetben zavarják az arra járó személyeket, illetve a vendéglátóhelyre betérő vendégeket. 

- Az egyesület mit tehet ezekben az esetekben? 

- Mint említettem jelezzük a problémákat az önkormányzat felé, de természetesen fel kell hívnunk a tulajdonosok figyelmét is az ajtók zárására, illetve arra, hogy amennyiben illetéktelen személyt találnak a lépcsőházban, azt jelezzék a rendőrség felé, és ne várjanak egy másik tulajdonos cselekedetére. 

- A hajléktalanok ügye mindannyiunk gondja, de nagyon sokakat érintett a melegvíz-mérőórák távleolvasásának lehetővé tétele is. - Egyesületünk, a közös képviselők álláspontja az, hogy a jeladók beszerelése összességében rendben valósult meg a városban, annak ellenére, hogy egy-két tulajdonost sajnos nem lehetett elérni, de ezek felkutatásához a szükséges és lehetséges segítséget a társasházi képviselők megadták. Megjegyzem, továbbra is gondot okoz viszont a hideg víz díjkülönbözetének elszámolása. 

F.L.

0
Mire, mennyit szánunk karácsonyra?
Átrendezheti a lakáspiacot a CSOK Plusz

Kapcsolódó hozzászólások