Mire, mennyit szánunk karácsonyra?

A magyarok 46 százaléka 10 ezer forintnál is kevesebbet szán idén szerettei ajándékára, aki teheti, a beszerzést a novemberi akciókat kihasználva ejti meg, ugyanakkor sokan kivárják a decemberi fizetés megérkezését - derült ki a MediaMarkt friss kutatásából. Ünnepi kiadásokra átlagosan 118 ezer forintot terveznek költeni idén a magyarok, ami közel 20 százalékkal több a tavalyinál - ezt pedig a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatása mutatja. 

A műszaki áruházlánc, a MediaMarkt az elmúlt évekhez hasonlóan idén novemberben is megkérdezte a lakosságot a karácsonyi ajándékozási terveiről. A tavaly karácsony előtti kutatása szerint az emberek 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy örülne ajándékba valami meglepetésnek, akkor is, ha az kevésbé hasznos, idén ez az arány 10 százalék. Az emberek relatív többsége (40 százaléka) szeretné, ha olyan praktikus dolgokat kaphatna, amire valóban szüksége van, a megkérdezettek 6 százaléka pedig csak a konkrétan kinézett holminak örülne. A válaszadók 24 százaléka valamilyen közös élményt, utazást, programot szeretne szeretteivel. A családok 48 százalékában felmerül a műszaki cikk vásárlásának igénye karácsonyra, de csak 12 százalékuk szerint jellemző, hogy ezeket megveszik. A háztartási cikkek közül a jelentős beruházásnak számító nagygépek végeztek a kívánságlista élén, mint a mosógép, szárító, sütő, hűtő. 

A dobogó második helyén - holtversenyben a kisgép kategóriával - a számítástechnikai eszközök szerepelnek. A legtöbben (40 százalék) azért vágynak a megjelölt termékkategóriára, mert még egyáltalán nincs ilyen eszközük. 40 éves korig ez a döntő indoka az új készülék iránti igénynek, 40 év felett pedig a korszerűsítés, vagy a régi, elromlott gép pótlása. Az összes válaszadó több mint negyede (27 százalék) cserélné korszerűbbre meglévő gépeit, ötödük a régi, tönkrement gépek miatt vágyik a cserére. A családok 10 százaléka egyáltalán nem tervez idén ajándékozni, többségében igyekeznek valami apróságot találni szeretteiknek: a kutatásban résztvevők közel fele (46 százalék) 10 ezer forint alatti összeget szán személyenként ajándékra, ebből 18 százalék 5 ezer forintnál is kevesebbet. 10 ezer és 20 ezer forint közötti összeget az emberek 21 százaléka tervez költeni egy-egy rokonra vagy barátra, a 20 ezer forint feletti költségkeretet szintén az emberek ötöde engedheti meg magának. 

Az eredmény közlésekor azt is leszögezték, igyekszünk tudatosan, előre vásárolni, és figyelni az akciókat: 16 százalék az ajándékok beszerzését szereti minél előbb megejteni, aki teheti, novemberben az akciók alkalmával vásárolja meg a legtöbb dolgot. Ugyanakkor közel ugyanennyien vannak, akik a decemberi fizetésük megérkezése utáni időpontra tervezik az ajándékvásárlást. A Cofidis Hitel Monitor MTI-nek küldött közleménye szerint azok, akik ajándékoznak, 47 ezer forintos keretben gondolkodnak. A karácsonyfa nem lesz kisebb, a nagy ünnepi sütés-főzéshez pedig az anyagi nehézségek ellenére is ragaszkodnak a magyarok. 

A tavalyi karácsonyhoz képest 56- ról 65 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik az aktuális havi jövedelmükből tervezik fedezni az ünnepi kiadást. 40 százalék megtakarításból, 7 százalék pedig hitelből is finanszírozza a szükséges összeget. A magyarok fele megfontolt, előre kigondolja, kinek mit szeretne venni. Az ajándékot adók legnagyobb része novemberben rohamozza meg a boltokat, ám a Cofidis Hitel Monitor kutatásból kiderül, hogy 17 százalékuk már októberben vagy azt megelőzően elkezdte a vásárlást. A toplistát ebben a felmérésben a kozmetikum (31 százalék), a ruhanemű (29 százalék) és a márkás italok, élelmiszerek (28 százalék) vezetik. A negyedik negyedévre vonatkozó kutatásuk szerint a magyarok 9 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben. 

A legnépszerűbb hiteltípus a személyi kölcsön, az átlagos hitelösszeg pedig 1,33 millió forint. A leggyakoribb hitelcélok a lakásvásárlás (31 százalék) és a lakásfelújítás (32 százalék), harmadik helyen az autóvásárlás áll (22 százalék). Ugyanakkor 12 százalék el tudja képzelni, hogy hitelt vegyen fel a családi kassza egyensúlyban tartására, 11 százalék pedig a rezsiszámlák kifizetésére.

0
Többen igényeltek támogatást
„Társasházi” hajléktalanok

Kapcsolódó hozzászólások