Szelektívszigetek-sztori

Július 1-jétől koncessziós alapon a MOL - látja el a hulladékgazdálkodási feladatokat az ország teljes területén. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. azt ígérte, hogy a lakosság semmit nem fog érzékelni a változásból, ám ez nem így volt. Mára azonban (úgy tűnik) rendeződött a helyzet. 2023. július 1-jétől új rendszerben működik a hulladékgazdálkodás, a magyar állam megbízásából a MOHU felel ezért a tevékenységért, ami egyelőre nem működik zökkenőmentesen. 

A 35 évre szóló hulladékgazdálkodási koncesszió alapján településünkön a MOHU alvállalkozója, a Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. gondoskodik a hulladék elszállításáról, a szelektív hulladékgyűjtők esetében azonban tapasztalhattunk fennakadást, több hulladékgyűjtő teljesen megtelt, a szemét a kukák környezetét is ellepte. Mára azonban konszolidálódott a helyzet. 

- Sikerült személyesen beszélnem a Zemplén Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Hercsik Istvánnal - tájékoztatta lapunkat Molnár István alpolgármester. 

- Ő két okkal magyarázta a szelektív hulladék felhalmozódását. Az átállás miatt új szerződéskötésre volt szükség, s ez elhúzódott, ennek következtében egy ürítés-szállítás valóban kimaradt. Az ügyvezető szerint tetézte a bajt, hogy a kisvállalkozások sem tudtak időben regisztrálni, így vélhetően sokan közülük a szelektív gyűjtőkben helyezték el a keletkezett hulladékukat. 

- Vagy mellé, mint sokan mások is. Nem lustaságból, hanem kényszerből, hiszen a gyűjtők dugig voltak. - Igen, és ahogy a kommunális hulladék esetében is, a szolgáltató nem köteles az edényzet mellett elhelyezett hulladékot elszállítani. Éppen ezért arra kérem a lakosságot, hogy ha csak egy mód van rá, akkor ne tegyék a hulladékot a kukák mellé. Egyébként azt is tapasztaltuk, hogy egyes hulladékfajtáknál fokozottan jelentkezett a telítettség. Éppen ezért figyelemmel kísérjük a fejleményeket, és ha kell, javaslatot teszünk a szelektív szigetek szerkezetének megváltoztatására. Az ügyvezető úrral történt beszélgetésen erről is esett szó. 

F.L. 

0
Két mérkőzésen négy pont
Épül a pumpapálya

Kapcsolódó hozzászólások