Prevenciós szakrendelés

A tervek szerint április 15-én indul el a tiszaújvárosi rendelőintézetben az új prevenciós szakrendelés. Erről tartott előadást kedden délután Dr. habil Papp Miklós, ortopéd főorvos, a rendelőintézet főigazgatója a nyugdíjas korosztálynak. Zsúfolásig megtelt a terem érdeklődőkkel, ahol dr. Fülöp György polgármester köszöntötte és tájékoztatta a vendégeket az új szakrendelés indulásáról. Pontosabban arról a kezdeményezésről, amivel a főigazgató megkereste a városvezetést még tavaly ősszel. 

- Ez egy olyan szakrendelés, ahol egyfajta állapotfelmérés történne, de még akkor, amikor nincsen baj, leellenőriztetheti mindenki, hogy milyen állapotban van, milyen esetleges egészségügyi veszélyek leselkednek rá. Az állapotfelmérés után pedig az adott szakorvosok adnának tanácsot, hogy hogyan lehet a bajt megelőzni, vagy ha már a betegség kialakult, akkor hogyan lehet még abban a stádiumban gyógyítani - vezette fel a témát a polgármester. - Tiszaújváros önkormányzatának képviselő-testülete tavaly úgy döntött, hogy ehhez biztosít forrást, induljon el ez a prevenciós szakrendelés. Azt gondolom, hogy ez egyedi a magyar egészségügyben. 

A város önkormányzata e mellé áll, mert nekünk is az az érdekünk, hogy önöknek, az itt élő embereknek az idős kora is minőségi legyen. Irányított életmódváltás, szakemberek segítségével - így fogalmazott a főigazgató főorvos a prevenciós szakrendelésről. Három betegségcsoportra koncentrálnak, a csonttöréseket megelőzendő a menopauzára és a csontritkulásra, illetve a túlsúlyos férfiakra és nőkre, akiknél nagyobb az infarktus és a sztrók kockázata. 

- Azokat a tiszaújvárosiakat, akik a programban részt vesznek, nem betegként fogjuk kezelni, hanem olyan emberekként, akik egy jobb életminőségre vágynak, amiben mi megpróbálunk segíteni. Lesz orvosi előszűrés, ami annyit jelent, hogy egy belgyógyásszal fognak találkozni, aki szükség esetén tovább utalja önöket a megfelelő szakorvoshoz, de lesz dietetikus, gyógytornász, és személyi edző is. Az első vizitnél elindulnak a diétás, tornás, edzés programok, de visszahívjuk önöket kontrollokra, és ott megítéljük, hogy mennyire sikeres a program, bátorítjuk önöket, illetve szükség esetén módosítjuk a folyamatot. A cél az irányított életmódváltás - mondta Papp Miklós. 

berta

0
Ülésezik az önkormányzat
Hulladékudvar-szemle

Kapcsolódó hozzászólások