Hulladékudvar-szemle

Tavaly július óta az ország hulladékgazdálkodását teljes egészében a MOL, mint koncesszor vette át és területi szolgáltatók teljesítik a szemétszállítás feladatait országszerte. Tiszaújvárosban ezt a Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. látja el, a hulladékudvar üzemeltetése is a társasághoz, mint létesítmény üzemeltetőhöz tartozik. A hulladékudvar továbbra is rendelkezésre áll, de csak a lakosság helyezhet el szemetet, a cégek, intézmények továbbra sem. A lakosságnak viszont teljesen ingyenes a szolgáltatás. - Fontos tudni, hogy bármilyen, háztartásban keletkező hulladékot le lehet adni a tiszaújvárosi hulladékudvarban - nyilatkozta lapunknak Kiss Gábor, a Zempléni ZHK Nonprofit Kft. hulladékudvarokért felelős munkatársa. 

- Lomhulladékot, gumiabroncsot, építési törmeléket, biológiailag lebomló zöldhulladékot, elektronikai készülékeket, amik a háztartásban megtalálhatók, mint például számítástechnikai eszközöket, nyomtatókat, mosógépeket, tévéket, hűtőket, klímákat. 

- Kik hozhatnak hulladékot ide a Tiszaújvárosi Hulladékudvarba? Milyen feltételeknek kell megfelelni? - Bárki hozhat hulladékot, aki magyar állampolgár. A MOL annyit ír elő, hogy aki hulladékot hoz be, annak fel kell mutatnia a személyi igazolványát. A hulladékudvarban dolgozó kolléga egy rövid adminisztráció után elindítja a hulladékátvétel folyamatát. Először minden hulladékfajtát külön-külön kötelezően le kell mérni, aztán a kijelölt konténerekbe kell elhelyezni. 

- Veszélyes hulladékokat is lehet hozni? 

- Igen, az általában a háztartásokban megtalálható veszélyes hulladékokat is átvesszük. Ilyen például az oldószerbázisú- és vízbázisú festékek, a fénycsövek, izzók, elemek, akkumulátorok, oldószerek, növényvédő szerek, autókból, gépekből, fűnyírókból származó használt motorolaj. 

- Megmaradt a mennyiségi korlát? 

- Van mennyiségi korlát, de máshogy működik. Korábban úgy volt, hogy negyedévente 250 kg hulladékot lehetett leadni. A MOHU MOL ezen változtatott, mégpedig úgy, hogy minden hulladékra külön mennyiséget adott meg. Például gumiabroncsból naponta négy darabot, évente 16 darabot, építési törmelékből 150 kg naponta, egy tonna évente, lom pedig jelen pillanatban korlátlanul hozható, csakúgy, mint a kevert csomagolási hulladékok, amibe benne van a papír, a fém, a sörös doboz, a PET palack vagy a fólia. 

ema 

0
Prevenciós szakrendelés
Egy hétig még látható

Kapcsolódó hozzászólások