Könyv a könyvtárostól

Az Ünnepi Könyvhéten mutatta be a polgári zsidóság történetét, múltját idéző könyvét Venyigéné Makrányi Margit, a városi könyvtár egykori vezetője. Az író-olvasó találkozóra zsúfolásig megtelt a könyvtár előadóterme. Sokan voltak kíváncsiak a történetek mesélőjére és arra a kötetre, ami már a könyvtárból is kikölcsönözhető. -

Közel negyed századig volt otthonom a könyvtár, lassan 20 éve hagytam ott a házat, de mindig ehhez hasonlítottam mindent a munkáim során - mondja Margó, miközben együtt sétálunk a kölcsönzőpulthoz és a könyvéhez. 

- Szomszédaink voltak - fejezetek a polgári zsidóság történetéből - ez lett a könyvem címe, 400 példány készült belőle, elsők között adtam a könyvtárnak, no meg a barátoknak, ismerősöknek, de amire nagyon büszke vagyok, hogy még Izraelből is érdeklődtek a könyv után. Nekem a könyvek jelentenek szinte mindent, azok hordozzák azokat az ismereteket, amik nélkül létezni nem lehet, jó érzés, hogy ehhez én egy icipicit hozzátettem - mondja, majd a történetmesélőkről faggatom. 

- Sok szállal kötődöm a zsidó családokhoz, a mai napig vannak barátaim. Nagyon nehéz téma ez, sokáig gondolkodtam rajta, hogy merjek-e belefogni, vagyok-e annyira felkészült, kitartó, hogy ezt meg tudjam írni, aztán arra jutottam, hogy ezt nekem kell megírni. Beleépítettem azokat a történeteket, amiket otthon hallottam. Az apai nagyapám 31 évesen jött haza az első világháborúból, hadifogságból és új szakmát kellett tanulnia, egy zsidó cipész mellé került, tőle tanulta el a szakmát 2 évig. Vele és a családjával is jó kapcsolatot ápolt, bejáratos volt hozzájuk, így sokat mesélt nekem ezekről az időkről. Már akkor, amikor én arra még nem is gondoltam, hogy könyvet fogok írni. Kevesen tudnak arról, hogy itt élt Polgáron egy nem kis létszámú közösség, volt zsinagógájuk, temetőjük, fürdőjük, róluk szól a könyvem, az ő múltjukról, történeteikről. 

berta

0
Mozgalmas május az Éltesben
Sugárzó környezet eötvösös érdeklődőknek

Kapcsolódó hozzászólások