Ötórai tea helyett kotyogós kávé

A kávé életútjáról hallhattak előadást, majd kávékülönlegességeket kóstolhattak a vendégek a Derkovits Művelődési Központ legutóbbi Ötórai tea rendezvényén. A KávéZóna baristája, Lakatos Péter beszélt a kávé gyümölcsről az elültetéstől a pörkölésig, és azt is elárulta, hogyan főzzünk elfogadható kávét otthon, a kotyogósban. 

- Annak idején, amikor nyári gyakorlatra jártunk a TVK-ba, akkor a legelső dolog, amit ránk mertek bízni az üzemben, a kávéfőzés volt - mert ugye kávét mindenki tud főzni. De ha mindenki tud kávét főzni, akkor miért kell nekünk barista? 

- A barista egy olasz szó, és azt az embert jelenti, aki a pult mögött áll, és kávét készít. A kávét pedig rengetegféleképpen lehet elkészíteni. Otthon is sokan csinálják, de mégis vannak kávézók, ahol profi eszpresszó gépekkel dolgoznak, és tudjuk, hogy óriási különbség van egy otthon elkészített kotyogós kávé - ne érts félre, azzal is lehet szuper kávét készíteni -, meg mondjuk egy profi gépen elkészített eszpresszó, vagy filter kávé között. A kávé elkészítésénél rengeteg befolyásoló tényező lehet. Eszpresszó esetében például a nyomás, a víz hőmérséklete, és az, hogy a kávéőrleménynek milyen a minősége. Erre vannak szakemberek, a baristák, akik azzal a szaktudással rendelkeznek, hogy egy kávéból hogyan lehet kihozni a maximumot. 

- A nyolcvanas években nőttem föl, és úgy emlékszem, hogy a kotyogós kávéfőző nagyon jó kávét csinált. Tavaly vettem egy ilyen masinát, megvettem hozzá az ajánlott eszpresszó őrleményt, hazamentem, és valami borzasztó savanyú kávét sikerült összehozni. Közel sem volt olyan jó, mint amit ti főztök. Hogyan főzzünk otthon jó kávét? 

- A legfontosabb az alapanyag, hogy minőségi kávét szerezzünk be. Sajnos, amit a boltokban árulnak, azok a kávék sötétre vannak pörkölve, illetve már nagyon régóta ott vannak a polcon, emiatt veszítenek a frissességükből, az aromák elillannak a kávéból. 

- Még az alumíniumfóliás csomagolásból is? 

- Még abból is. Egy kávét érdemes pörkölés után 3-4 hónapon belül elfogyasztani, mert elszállnak belőle az aromák. Amit a legfontosabbnak tartok otthoni kávéfőzésnél is, hogy a kávé frissen őrölt legyen. Jobb egész szemes kávét venni, mivel abban könnyebben megtartja a kávé az aromákat. Ha előreőrölt kávét veszünk, abból az aromák könnyebben elszállnak, mivel nagyobb lesz a felülete. Még egy nagyon jó kotyogós tipp, hogy forró vizet töltsünk bele. Mivel a kávéfőzés során a kávéfőzők teste hamarabb felmelegszik nagyon forróra, ezért megégeti a kávét, ami benne van. Ha forró vizet töltünk bele, akkor hamarabb fel fog forrni és hamarabb elkészül a kávé, nem lesz ideje megégni. 

- Sokan úgy isszák az eszpresszót, hogy semmit nem raknak bele, van, aki egy cukorral issza, de olyan is, aki hárommal. Van, aki tejet, tejszínt is tesz bele. Létezik erre valami ajánlás, hogy a kávét mivel kellene inni? 

- Egyáltalán nincs ilyenről szó, tehát mindenki úgy igya a kávéját, ahogy szereti. Én a sötétebb pörkölésű kávéba kifejezetten szeretek egy cukrot beletenni, viszont az újhullámos, a világosabb pörkölésű kávéknál a cukor hatására jobban érzékelhetővé válnak a savak, emiatt még savanyúbb lesz. Egyébként világos párti vagyok, sokkal jobban szeretem a világos pörkölésű kávékat, mivel azoknál a pörkölés nem veszi el az adott termőterület jellemző tulajdonságait. 

- Hogy látod itt az üzletben, mi Tiszaújvárosiak milyen kávéból fogyasztunk a legtöbbet? 

- A legtöbb a tejes ital. Rengeteg cappuccinot, lattét készítek, nagyon kevesen isszák feketén a kávét. 

- Kovács „Kokó" István olimpiai- és világbajnok bokszoló minden meccse előtt megivott egy eszpresszót, és úgy ment be a ringbe. Rendszerint szét is aprított mindenkit. Te a Tiszaújvárosi Phoenix kosárlabdacsapatában játszol, gondolkodtál már azon, hogy kipróbálod a meccs előtti eszpresszót? 

- Nagyon sokat kísérleteztem ezzel. Próbáltam úgy meccset játszani, hogy koffein nélkül, és próbáltam úgy is, hogy megittam előtte egy kávét. Azt vettem észre, ha megiszok meccs előtt egy kávét, akkor a meccsnek az eleje nagyon jó, nagyon pörgök. Viszont ahogy elmúlik a hatása, nagyon bezuhan az energiám. Persze ez mindenkinek egyéni, nekem gyorsan elmúlik a hatása. 

- Az amerikaiak inkább a vizes, hosszúkávét kedvelik. Mi lehet ennek az oka? 

- Kultúra kérdése. Minden országnak megvan a kávéval kapcsolatos kultúrája, hiszen világszerte fogyasztják, de másként fogyasztják Olaszországban, ahol a legrövidebb eszpresszót isszák, vagy másként fogyasztják Finnországban vagy Amerikában, ahol a hosszabb, vizesebb kávék mennek. Az is kifejezetten finom tud lenni, például én is filter kávét iszok, egy hosszabb, vizesebb kávét. Mivel nem annyira tömény az íze, jobban lehet érezni benne az apróságokat, hogy milyen az édesség a kávéban, milyen a savassága, különböző ízek jelennek meg benne. 

Surányi P. Balázs 

0
Gombnyomásra érkezik a segítség
Nagyon szép égi randevúk

Kapcsolódó hozzászólások