Gombnyomásra érkezik a segítség

Töretlen a sikere a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásnak a szépkorúak körében. A Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ 2006-ban indította el ezt a fajta szolgáltatását Tiszaújvárosban, Hejőbábán, Hejőkürtön, Hejőpapin, Hejőkeresztúron, Kesznyétenben, Nagycsécsen, Sajószögeden, Girincsen, és Tiszapalkonyán. Az okos órához hasonló készülékekből jelenleg 83 van a tiszaújvárosi rászorulóknál. Csupán egy gombnyomás és fél órán belül biztosan megérkezik a segítség. Ha az idős ember úgy érzi, bajban van - rosszul érzi magát vagy elesett - a jelzőgomb segítségével hívást indíthat a budapesti székhelyű SOS központba. 

A diszpécser az idős embernél lévő segélyhívó készüléken történő visszahívással tájékozódik, hogy milyen intézkedés szükséges az ellátott érdekében. Mentőt hívjon, esetleg hozzátartozót, vagy a humánszolgáltató központ alkalmazásában álló társadalmi gondozót, akinek 30 perce van arra, hogy kimenjen az idős ember otthonába és megtegye a szükséges intézkedést, segítségnyújtást. Tiszaújvárosban két fő várja az esetleges segélyhívásokat a nap 24 órájában. A hívások legfőbb okai többnyire a hirtelen rosszullét, de van, hogy csak pár biztató, bátorító szóra van szükségük az érintetteknek. 

- Sok esetben a budapesti központtól kapjuk meg a figyelmeztetést, hogy az idős személynek le fog merülni a jelzőkészüléke. Ilyen esetekben is kimegyünk segíteni, és ha már ott vagyunk, a feltöltés ideje alatt természetesen jólesik az egyedül élőknek, ha beszélgetünk velük. Mi állandó készenlétben vagyunk. Ha megcsörren éjszaka a telefon, akkor is menni kell. Az emberszeretet, ami hajt minket előre - mondta Galgó Árpádné, aki összesen 40 emberről gondoskodik a városban Edit néni aktív szépkorú, de egyedül él, ezért is választotta ezt a szolgáltatást. 

- Nem csak én, a fiaim is örülnek ennek a készüléknek. Hatalmas biztonságot ad, könnyű kezelni. Minden idős társamnak csak ajánlani tudom - hangsúlyozta Lenkeyné Tóth Edit, aki szerencsésnek mondhatja magát, mivel eddig még egyszer sem kellett megnyomnia a vészjelző gombot. 

- A programnak köszönhetően nem csak az időseknek tudunk segíteni, hanem közvetetten a rokonaiknak és bizonyos esetekben a mentőszolgálatnak is, hisz nincsenek leterhelve téves riasztásokkal. Tavaly a közel 300 segélyhívásból csupán 7 esetben kellett mentőt hívnunk - mondta Szentgyörgyi Éva, a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ intézményvezetője. Jelenleg is többen várakoznak városunkban az „okos" készülékre. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére biztosítható ellátás. Szociális rászorultság esetén az ellátás igénybevétele térítésmentes. 

O.K. 

0
Tiszaújvárost szolgálták
Ötórai tea helyett kotyogós kávé

Kapcsolódó hozzászólások