Ötezres csúcsokon Mexikóban

Rengeteg fénykép a látnivalókról és a mindennapi életről, úti történetek egy kis történelemmel fűszerezve, és egy nagyszerű előadó. A Derkovits Művelődési Központ Ötórai tea rendezvényének vendége Radics Tamás geológus, idegenvezető, világutazó volt, aki mexikói utazásáról tartott előadást. Mexikóba közvetlen repülőjárat van Madridból, vízum nem szükséges, kötelező oltások sincsenek, könnyű bejutni az országba. Mexikóvárostól Pueblán keresztül az Iztaccíhuatl-Popocatépetl Nemzeti Parkig. Radics Tamás tavaly novemberben több mint három hetet töltött Mexikóban. 

- Hogy fogadják Mexikóban az európai turistát? 

- Első körben úgy gondolják, hogy amerikai turista, és ezt főleg anyagi értelemben kell érteni. Tehát azt hiszik, hogy a fehér embereknek rengeteg pénzük van, és miután kiderül, hogy nem beszélünk spanyolul, még le is gringóznak. Aztán kiderül, hogy nem amerikai, hanem európai. Vegyes érzelmeim vannak Mexikóval kapcsolatban, mert akik a turizmusban dolgoznak, nagyon kedvesen fogadtak. Amikor az azték romoknál vagy a maja romoknál voltam, mindenki kedves volt, és mesélt egy csomó mindenről, de hogyha az utca emberéhez fordultunk, akkor ott már azért picit furcsán néztek ránk, miután kiderült, hogy nem gringók vagyunk, hanem Európa közepéből jövünk. Kevesen tudták azt, hogy Magyarország hol van, érdekes, hogy például Szlovákiát vagy Romániát sokkal jobban tudják. Nagyon rossz tapasztalatom nem volt a helyiekkel, tehát ők is segítettek, de tudni kell, hogy főleg az exponált részeken voltam Mexikóban. Mexikóvárosnak a külterületén nem nagyon mászkál az ember, a mai napig ezeken a részeken nem jó egyedül császkálni, vannak bandaharcok. 

- Vannak ott működő vulkánok, és rengeteg hegy, merre jártál? 

- Mexikóban van Észak-Amerika legmagasabb vulkánja, a Pico de Orizaba, ami 5636 méter magas. Mexikóban az a jó, hogy magas hegyeket viszonylag könnyen lehet mászni, mert 4200 méterig autóval fel lehet menni, fel tudod vitetni magad. Az már tulajdonképpen egy alaptábor, és ha akklimatizálódtál, akkor a 4200-ről már megpróbálhatod a csúcsot. Én is így voltam fent két ötezresen, az egyik az Orizaba, a másik pedig az Iztaccíhuatl volt. Van még egy harmadik ötezres, egy aktív vulkán, ami folyamatosan füstölög, a Popocatépetl. A Popocatépetl és az Iztaccíhuatl egymás mellett vannak, a Cortés-hágó választja el őket. Itt van a Nemzeti Park központja, itt kell bejelentkezni, engedélyt kérni a mászáshoz, mert a Popocatépetl kürtőjéből folyamatosan jön a vulkáni hamu, a piroklaszt, és ha ez a folyamat intenzívebbé válik, nem engedik oda az embereket. Amikor a vulkánból már nagyobb magasságba megy ez a vulkáni hamu, több száz méter magasra, az már veszélyes, mert a szelek meg tudnak kapaszkodni benne, és vagy Mexikóváros felé, vagy Puebla felé viszik a vulkáni hamut, megbénítva a légi közlekedést. 

- Ezekhez a vulkánokhoz mint turista odamehetsz és fölmehetsz, vagy kellenek kísérők? 

- Törekednek arra, hogy kísérővel menj fel, de én egyedül voltam. Lehet egyedül is menni, de nem egyszerű, igyekeznek megtéveszteni az embert, nyilván nekik nem érdekük az, hogy egyedül másszanak. Például az Orizaba mászásánál az van, hogy éjszaka kell indulni - hajnali 1-2 körül, fejlámpával lehet menni -, de az útvonal nincs jelezve. Néhol fel van graffitizve a sziklákra egy-egy behajtani tilos tábla, amit a Kreszben is használnak, és én azt hittem, hogy ez azért van, mert ez a rossz irány, és mindig visszafordultam. Egy idő után rájöttem, hogy az a jó irány, így egy picit nehezítik az embernek a dolgát, hogy inkább helyi kísérővel menjen. Amikor felértem az Orizaba csúcsára, láttam, hogy van ott egy sátor, de nem foglalkoztam vele, néztem a csodálatos kilátást. Egyszer aztán nyílt a zipzár, és a középiskolai iskolatársam jött ki a sátorból. Évek óta nem láttam, ott találkoztunk újra Mexikó tetején. 

- Mexikóban vannak mindenféle nagymacskák. Puma, jaguár, van coyote és farkasok, ezektől nem kell félni? 

- Egyrészt kevés van belőlük, nagyon sokat levadásztak, másrészt kerülik az embereket, félnek, jobban félnek tőled, mint te tőlük. Nyomokat lehet látni, a homokban ott van a jaguár lábnyoma, vagy akár a pumának a nyoma, de kevés esély van rá, hogy találkozzunk velük. 

Surányi P. Balázs 

0
Tényleg járt ember a Holdon?
Mindenki „Ki Mit Tudja” Szederkényben

Kapcsolódó hozzászólások