Mindenki „Ki Mit Tudja” Szederkényben

Ha március, akkor „Szederkényi Ki Mit Tud?". A múlt csütörtökön és pénteken megrendezett versenyen ismét két kategóriában, alkotóművészetben és előadóművészetben díjazták a bátor jelentkezőket. A rendezvény első napján 32 kézműves tárgyat, többek között kötött és horgolt ruhadarabokat, festményeket és foltvarrással készült táskákat is megtekinthettek az érdeklődők az alkotóművészeti kategória eredményhirdetésével egybekötött kiállításmegnyitón a Tiszaszederkényi Művelődési Házban. Széplaki Lászlóné már a negyedik alkalommal vett részt a versenyben, akárcsak korábban, most is papírfonásban jeleskedett. Ezúttal második helyezést érte el. 

- Öt évvel ezelőtt, egy kiállításon ismertem meg a papírfonást, és nagyon megtetszett - mesél a kezdetekről. 

- Akkor megfogadtam magamnak, hogy megtanulom, és addig barangoltam a neten, míg el nem sajátítottam az alapokat. A többi pedig már jött magától. Elsősorban ünnepek alkalmával készítek új darabokat, de mesefigurákat is szívesen megformálok. A kézügyességemet mindig dicsérték, de amíg dolgoztam, nem volt időm foglalkozni vele. Szeretem ezt a versenyt, mert sok újdonságot láthatunk, és további ötleteket is kaphatunk. Erdei Krisztina alkotóművészeti különdíjban részesült, három portré- és két virágfotóval nevezett a megmérettetésre. 

- Jó érzés kiállítva, ilyen nagy méretben látni a képeimet - mondja Krisztina. 

- Nagyon régóta fényképezek, de csak hobbiból otthon és a kertben. Általában nem a természetes helyén fotózom a virágokat, hanem áthelyezem azokat egy másik közegbe. Előbbieket színesben, a portrékat pedig - törekedve a lényeg kiemelésére - többnyire fekete-fehérben örökítem meg. Most először indultam ezen a versenyen, bár már tavaly is szerettem voltam itt lenni, de elkéstem. Lehet, felszedek most némi bátorságot, hogy ezentúl máshol is megmutassam a fotóimat. Szombaton sem bizonyult könnyebbnek az ítészek feladata, 37 színpadi produkciót értékeltek. Köztük Suhajda Sándorné elgondolkodtató, verses előadását. 

- Petőfi Sándor „A táblabíró" című költeményéből hoztam egy részletet. Tavaly, a költő születésének 200. évfordulójára tanultam meg ezeket a sorokat, de egy évvel ezelőtt a háborús helyzet miatt végül Babits Mihálytól a Fortissimot mondtam el. Most arra törekedtem, hogy ne a jól ismert, szerelmes, harcos oldalát idézzem meg Petőfinek. Számomra igen különleges ez a verse, van benne humor, irónia, és egy jó adag társadalomkritika. A Rudolf musical Ez a perc úgy fáj című dalát adta elő Kerekes Dorina Petra. 

- A mára választott művet nemrég tanultam meg, kíváncsi vagyok, mit szól majd hozzá a közönség - válaszolja kérdésünkre a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tanulója. 

- Musicalszínésznek készülök, hét éve énekelek, azóta folyamatosan járok versenyekre, nemzetközi mezőnyben is többször indultam már. Szeretem megméretni magam, mert minden ilyen alkalom önbizalmat és bátorságot ad, éppen ezért ajánlom mindenkinek: ne féljen, és mutassa meg, mire képes - zárta gondolatait Dorina. 

- A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy minden évben egyre többen jelentkeznek színpadi produkciókkal és alkotóművészet kategóriában egyaránt - nyilatkozta lapunknak a zsűri elnöke, Tokaji Edit önkormányzati képviselő. - Idén is több gyöngyszemet találtunk a fellépők és az alkotók között, de a Ki Mit Tud? igazi értékét az adja, hogy életkorra való tekintet nélkül mindenki bemutatkozhat a közönség előtt. Elismerés illeti az összes résztvevőt, további munkájukhoz nagyon sok sikert kívánunk! 

Ördögh István

0
Ötezres csúcsokon Mexikóban
Újra színpadunkon a Mandala

Kapcsolódó hozzászólások