Nyáron robban a diákmunka

Egyre népszerűbb a munka a diákok körében. Nyáron főként a vendéglátásban vagy a turizmusban keresik a fiatal munkaerőt, de évközben is egyre több a lehetőség. Az órabérek között akár több száz forintos különbség is lehet. Árufeltöltő, pénztáros, felszolgáló. A nyári időszakban ezeket a munkákat keresi a legtöbb fiatal, de év közben is vannak lehetőségek a munka világában. Az egyetemisták körében egyre népszerűbb a home office és a call center munka, de nagyon sokan választják a gyorséttermi láncok adta lehetőségeket is. 

- Azt látjuk, hogy évről évre egyre több diák szeretne dolgozni. Sokan nem csak azért, hogy finanszírozzák a bulikat, fesztiválokat, hanem akár ösztöndíjat, albérletet is fizetnek belőle, de van aki a szülők anyagi terhein szeretne enyhíteni - mondta Leskó Annamária a Meló-Diák iskolaszövetkezet Borsod Abaúj Zemplén Vármegyei irodavezetője. 

- A bérek eltérőek Borsodban is. Egy egyszerű betanított diákmunkás 1534 forintot kereshet óránként, de ahol már szakképzettség is szükséges ott 1874 forintot fizetnek egy óráért. A gyakornoki munkát végzők 2000 forint vagy a fölötti órabérrel számolhatnak. Akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát nappali tagozatos diákként, anyagilag is jól járnak. Rájuk is érvényes a 25 év alattiak SZJA kedvezméye, így nekik a nettó órabérük megegyezik a bruttóval. Semmilyen adót nem vonnak tőlük. Szülői engedéllyel már 16 éves kortól lehet év közben is dolgozni. 18 év felett pedig a megfelelő pihenőidők betartása mellett már 12 órát is melózhat az, aki akar. A legtöbb diák pár hetet, vagy a nyári szünetben maximum másfél hónapot szeretne dolgozni, de sokan már tanév közben, a hétvégi vagy a szünidei pihenők terhére is vállalnak munkát. A Castello Cukrászdában évek óta alkalmaznak középiskolásokat, egyetemistákat. Szabó Tamás tulajdonos kiemelte, a fiatal munkaerő azért is nagy segítség a cégnek, mert így a főállású dolgozók szabadságát könnyebben meg tudják oldani. A melodiak.hu oldalán a legfrissebb adatok szerint árufeltöltő, pénztáros, könnyű gyári munkás és mérnök gyakornoki munkakörök is vannak Tiszaújvárosban. 

O.K. 

0
Döntetlennel zárták a szezont
Nosztalgikus modellezőnap

Kapcsolódó hozzászólások