Minden máshogy van, mint eddig

Az érettségi évében a továbbtanulás az egyik legfontosabb téma az osztályfőnöki órákon. Az idén talán többször is foglalkoztak vele, hiszen teljesen átalakult a rendszer, ami diáknak és tanárnak is új. Ettől az évtől több új pontszámítási szabályra készülhetnek a diákok. A változásokkal az egyetemek és főiskolák nagyobb szabadságot kapnak a felvételi követelmények meghatározásában. 

- Megmondom őszintén, nem lennék most a gyerekek helyében. Számtalanszor beszéltünk már velük arról, hogy milyen pontszámítási módszerek vannak, milyen pályák vannak, mi lenne az ideális egyegy tanulónak, nagyon nehéz választani, de hát megpróbáljuk a legjobbat kihozni a helyzetből - igazít el minket és a továbbtanuló diákokat Fodorné Szabó Valéria osztályfőnök.

- A legbiztosabb tájékozódási pont a felvi.hu, de vannak fent anyagok az Eötvös gimnázium honlapján is. Sok új dologra kell készülni, és nagyon kell figyelni. Ami az érettségi pontszámításban nagyon érdekes, hogy a középszintű érettségit harmadolják, tehát kétharmaddal fog beleszámítani a továbbtanulásba a középszintű érettségi. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 100 százalékra felelne, akkor hatvanhét pontot tud belőle vinni, az emelt szintű érettségi az, ami ha 100 százalékos teljesítmény, 100 pontot fog érni. Sokan tesznek emelt érettségit, mert így plusz 50 pontot adnak általában, és akkor még ehhez hozzájárul az intézményi pont, ami 100 pont. Minden egyetemnek megvan a honlapján, hogy mire adnak plusz pontot. 

A felvételi tantárgyakkal lehet duplázni, és ha esetleg valaki egy kicsit lezserebben vette az év végi jegyeket, akkor nagyon ráfekszik a két felvételi tantárgyra, amit az egyetemek megjelölnek, akkor abból duplázhat, tehát jobb eredményt tud esetleg elérni, mint hogyha az év végi pontszámokat és az érettségi átlagot hozzászámítják. Érdekesség, hogy a Miskolci Egyetemen például a hátrányos településen élők plusz huszonöt pontot kaphatnak. Erről van egy lista, hogy melyik településen kell élni, és ott állandó lakcímmel rendelkezni. A diákoknak csütörtök éjfélig kellett beadniuk a jelentkezéseket online.

- Én óvodapedagógus szakra megyek, Sárospatakra vagy Egerbe. Régi tervem ez, ami egyre jobban erősödött bennem. Nyaranta táboroztatni szoktam, ott is erősödött ez, a gyerekek iránti szeretet vezérel. Van felvételi is, egy alkalmassági, ott énekelni kell, beszéd alkalmassági is van, és van egy sport része is. Az ének kicsit nehezebb, de az szerencsére már megvan nekem. Ezen felül az érettségi és a felvételi adódik össze - nyilatkozta lapunknak Victor Mátyás, az Eötvös gimnázium végzőse. 

- Én Debrecenbe készülök középiskolai pedagógusnak, angol-történelem szakra - mondta Stőhr Napsugár. 

- Egész kicsi korom óta tudom ezt, nagymamám is pedagógus, úgyhogy közel áll hozzám. Az új felvételi-érettségi rendszerről így vélekedett Napsugár: 

- Mi vagyunk az első évfolyam, ahol minden teljesen máshogy van, mint eddig, és nagyon nehéz az egész rendszer, egy hatalmas bonyodalom az egész. Bonyolult a pontszámítás, ami teljesen megváltozott, úgyhogy abban is vannak nehézségek. Mindenkinek magának kell rájönnie, és hogyha már valakinek sikerült rendesen megcsinálni, akkor általában tőle kérdezünk, egymástól informálódunk, mert a tanárok sem nagyon tapasztaltak benne, mivel teljesen új. Az intézményi pontok például teljesen újak, és minden egyetem maga dönti el minden egyes karára, hogy mennyi pontot fog adni, mindenkinek magának kell kikeresnie ezeket, úgyhogy ez is bonyolult, de nagyon sok egyetem több pontot ad, ami viszont könnyebbség lehet.

- Én gyógypedagógiai karon szeretnék továbbtanulni a Debreceni Egyetemen óvónőképzősként, ez volt az első hely, amit beírtam, a második a Nyíregyházi Egyetemen szintén óvónőképző, a harmadik helyen pedig a Debreceni Egyetem BTK szakot jelöltem be, csak államit, azt biztosabb, hogy végig tudom csinálni. Nekem emelt érettségit kell tennem, egyet legalább, de én kettőt fogok, hogy több pontom legyen. A bejutás jelenleg nehézkes, mert sok a túljelentkező, de remélem, hogy engem felvesznek - beszélt továbbtanulási terveiről Utassy Melinda. Nagy Zsófia a Budapesti Gazdasági Egyetemre készül nagy reményekkel.

- Nagyon bizakodva állok ehhez az egészhez, pláne az új rendszer miatt, reménykedek abban, hogy az egyetemek kicsit megkönnyítik a felvételi eljárást - mondta. 

- Az emelt érettségit mindenhol nagyon jól pontozzák, az én esetemben is így van ez. 

berta

0
Gyógynövényes, sportos, tanyasi
Duális képzés, dupla lehetőség

Kapcsolódó hozzászólások