Duális képzés, dupla lehetőség

Új kihívások, szakmai tapasztalat és gyakorlatorientált oktatás. A MOL duális képzésében legutóbb hét diák tett sikeres vizsgát és a 2024-es tanévnyitón újabb nyolc hallgatót köszöntöttek a Miskolci Egyetem vegyipari gépészmérnöki és a Debreceni Egyetem vegyészmérnöki mesterképzéséről kedden délután a Laza Plázában, a program tanévnyitóján. A 4 féléves mesterszintű mérnöki képzések alatt a hallgatók az egyetemen sajátítják el az elméleti ismereteket, gyakorlati tudásra pedig a MOL Petrolkémia Zrt. tiszaújvárosi telephelyén tehetnek szert, biztonságos ipari környezetben. 

- Rengeteg olyan vegyész- és gépészmérnököt ismerünk, akiknek kutatásai és találmányai alapjaiban formálták át a világot. Nélkülük más lenne életünk. Az, hogy egyetemeinken a legmagasabb mérnökképzés legyen, nem csak a piaci szféra érdeke, hanem minden ember életét befolyásolja. Mérnökként a folyamatos technikai újításokra való törekvéssel a változás mozgatórugói vagytok - mondta tanévnyitó ünnepi beszédében Szabó Dávid István a MOL Petrolkémia tiszaújvárosi termelési igazgatója. A Miskolci Egyetem és a Debreceni Egyetem 2018-ban csatlakozott az országban egyedülálló programhoz. 

- A Debreceni Egyetem vegyészmérnök szakos hallgatójaként folytatom a duális tanulmányaimat. Nagyon megszerettem Tiszaújvárost, így számomra nem is volt kérdés, hogy itt kamatoztassam tovább a gyakorlati tudásomat - nyilatkozta lapunknak Mózes Anna, aki középiskolásként csatlakozott először a képzéshez. A programban résztvevő hallgatók tanulmányaik teljes időtartamára fizetést kapnak a vállalattól. 

- Nagyon élvezetes két évet töltöttem a duális képzésben. Nem lehet összehasonlítani azt, amit az iskolapadban ülve tanulunk és azt, amit itt helyben, a gyárban kapunk. Fantasztikus volt látni szemtől szembe az üzemekben azokat a dolgokat, melyekről korábban az egyetemen csupán csak beszéltek nekünk. Sok olyan emberrel találkozhattam, akik segítették a szakmai pályámat. Társaimmal egy nagyon jó közösség alakult ki, rengeteg barátot szereztem az elmúlt évek alatt - mondta a tiszaújvárosi Jakab Ádám, aki ma már junior mérnök a MOL-nál. A vállalattal most szerződést kötött diákok is többéves tapasztalattal léphetnek majd be a munka világába. A vállalat már a technikumi tanulmányaik megkezdésétől támogatja a fiatalokat, egészen a mesterfokozat megszerzéséig. A hat éve indult program 38 végzős hallgatóinak 90%-a a MOL kötelékében maradt. 

O.K. 

0
Minden máshogy van, mint eddig
Kazinczys farsang és szülők-nevelők bálja

Kapcsolódó hozzászólások