Megtérült a befektetés

Az ipari park alapkövét 1999. április 15-én tették le. Azóta eltelt 25 év, és mára elmondhatjuk, hogy a park teljesen megtelt, beváltva minden hozzáfűzött elvárást. 1997-ben, amikor az önkormányzat az ipari park létrehozása mellett döntött, a legfontosabb célok között szerepelt az új munkahelyek teremtése, az, hogy történjen a városban egy ipari szerkezetváltás, tehát ne csak a vegyiparra támaszkodjunk, valamint hosszútávon biztosítson az önkormányzat számára bevételeket. Így jött létre a 140 hektár területű ipari park. 

Az elmúlt 25 évben 37 cég vásárolt területet itt, ebből most 33 végzi termelő- szolgáltató tevékenységét, 4 pedig a közeljövőben tervezi a fejlesztések megkezdését. A betelepült társaságok között van egy multinacionális nagyvállalat, a cégek 27%-a középvállalat, 40% kisvállalkozó, 33% pedig a mikrovállalkozás kategóriába tartozik. 

Tevékenységüket tekintve elektronikai, műanyag feldolgozás, csomagolástechnika, gépjármű kereskedelem és szerviz, gépjármű alkatrészgyártás, autókozmetika, logisztika, építőipar, építőanyag kereskedelem, hőtechnika, forgácsolás, méréstechnika, fafeldolgozó ipar, inkubátorház, villanyszerelés, épületszigetelés szolgáltatásokat nyújtanak. Az önkormányzat 810 millió forint tőkével támogatta az ipari parkot létrehozó Tiszaújváros-Inveszt Rt-t, így az átlagos foglalkoztatotti létszám alapján egy munkahely létrehozása mintegy 250 ezer forintjába került a városnak. Összehasonlításképpen, a debreceni CATL akkumulátorgyárhoz 320 milliárd forint támogatást ad a kormány, így a tervezett 9000 munkahely alapján 35 millió forintba kerül egy munkahely, Győrben pedig a DENSO beruházáshoz 3,5 milliárd forint támogatást ad a kormány 50 munkahely létrehozásához, tehát itt 70 millió forintba kerül egy új munkahely. 

Az ipari park cégei által eddig befizetett ipari adó alapján elmondható, hogy városunknak többszörösen megtérült az az összeg, melyet az ipari park létrehozására fordítottunk. Az elmúlt években éves átlagban 3-4000 ember dolgozott az ipari parkban, de volt olyan csúcsév, amikor 6-7000 fő. Az utóbbi két évben, 2022- ben több mint 4700 fő, 2023-ban pedig 4500 fő volt a munkavállalók létszáma. A foglalkoztatottak létszámának egynegyede tiszaújvárosi, háromnegyede pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs és Hajdú vármegyei lakos. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei foglalkoztatottak döntő részét Tiszaújváros térsége adja. A Tiszaújvárosi Ipari Park Borsod- Abaúj-Zemplén vármegye meghatározó ipari parkja. Jelenleg is több mint 4500 embernek biztosít munkalehetőséget, a betelepült vállalkozások árbevétele pedig 2022-ben meghaladta a 600 milliárd forintot. 

0
Tehenészből népművelő
Szúnyoglárva-irtó tabletta térítésmentesen

Kapcsolódó hozzászólások