Még csak automaták vannak

Új visszaváltási rendszert vezettek be hazánkban, de csak júliustól lesz kötelező a gyártóknak betétdíjas palackokban forgalmazni italaikat. Az új visszaváltási pontok többségét már beszerelték, de a vásárlók a következő hetekben még csak elvétve találkozhatnak visszaváltható termékekkel. A MOL MOHU rendszere már elindult, és a 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben és az 1000 főnél népesebb településeken, így többek között már Tiszaújvárosban is találkozhatunk új visszaváltó automatákkal. Azokat a palackokat lehet majd visszaváltani, amelyeken szerepelnek a visszaváltási logók, és amiért kifizette a vásárló a visszaváltási díjat. 

Az Országos Kereskedelmi Szövetség jelenlegi információi szerint az üzletek polcaira még nem érkezett olyan új csomagolású termék, ami a RE pontokon visszaváltható lenne. A következő fél év egy átmeneti időszak lesz, mivel a gyártóknak is fel kell készülniük arra, hogy a megfelelő jelöléssel el tudják látni a palackokat. Fokozatosan jelennek majd meg a jelölt termékek a boltok polcain, így egy jó ideig előfordulhat, hogy ugyanabból az italféleségből kétfélét is találunk majd. Az egyik a hagyományos csomagolású, a másik pedig már a visszaválthatóságot jelölő címkével ellátott. Az átmeneti időszakban a gyártók folyamatosan szállítják majd ki az üzletekbe az új csomagolású árukat, július 1-től pedig már csak ezek kerülhetnek forgalomba. A visszaváltható palackokat csak akkor veszi majd be a gép, ha azok sérülésmentesek, így a műanyag- és fém palackokat nem szabad összetaposni, összegyűrni. 

A jelölés nélküli csomagolásokat továbbra is a szelektív kukába kell dobni. A jelöléssel ellátott 1 deciliternél nagyobb és 3 liternél kisebb, fémből, műanyagból vagy üvegből készült egyszer használatos italtermékekért palackonként 50 forintos visszaváltási díjat kell fizetni, amit a vásárló visszakap, ha az új RE pontokon visszaváltotta termékét. Az automaták telepítése folyamatos, és a MOHU várja az önkéntesen csatlakozni kívánó visszaváltó pontokat. Lapzártánkig nem tudunk olyan tiszaújvárosi üzletről, ahol már forgalomban lennének az új jelölésű termékek, az viszont biztos, hogy a TESCO-ban, a Lidlben, a Sparban és a Szent István úti Coopban már ott vannak a visszaváltó automaták. 

O.K. 

0
Nekünk ennél több kell
Kesznyéten felé már a víz az úr

Kapcsolódó hozzászólások