Mától új tarifarendszer

A mai naptól jelentősen megváltozik az országos közösségi közlekedés tarifarendszere. Március elsejétől teljesen megszűnnek a kilométer alapú bérletek, csupán az országos és vármegye bérletek maradnak. A változásokról a www.ujtarifa.hu oldalon lehet tájékozódni. Újdonságként mától bevezetik a Vármegye24 és Magyarország24 napijegyeket, melyek a MÁV-Start, a MÁV-HÉV, a GYSEV és a Volánbusz helyközi járatain lesznek érvényesek. Előbbi 4999 forintba, utóbbi 999 forintba kerül. 

A kedvező árú napijegyekből további kedvezmény már nem vehető igénybe, mindkét díjtermékből csak teljes árú változat lesz elérhető. A teljes árú országbérletért 18900, a tanulóért 1890 forintot kell fizetni. A teljes árú vármegyebérlet továbbra is 9450 forint, míg a kedvezményes 945 forintba kerül. Március elsejétől ezek a bérletek Budapest, Esztergom és Zalaegerszeg helyi járatain is érvényesek. Így egy fővárosban tanuló diák a közel kétezer forintos, 30 napos országbérlettel nem csak a BKK járatain, hanem egész hazánkban utazhat a tömegközlekedési eszközökön. A kedvezményezettek köre is bővül. 

A 14 év alattiak és a 65 év felettiek, a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők, az emelt családi pótlékban részesülő gyermek és kísérője is ingyen utazhat majd. Nem kell menetjegyet váltania a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban részesülő, a fogyatékossági támogatásban részesülő, a fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozott, a gyógypedagógiai intézmények és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanulóknak. 

A 14 év feletti diákok 90%-os kedvezménnyel utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön. A 14-25 év közöttiek pedig félárú jegyet válthatnak. Az átalakításoknak vesztesei is lehetnek. Az a cég, amely eddig munkahelyi utazási költségtérítésként az 5 vagy 10 kilométer alapú bérletek után fizetett, március 1-től már a magasabb összegű vármegye- vagy országbérlet után kell a 86%-ot megtérítenie a munkavállalójának. A Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központra (TIK) is érvényes az új helyzet, mivel több munkavállalója a közeli Sajószögedről, Sajóörösről vagy Hajdú-Biharból jár be dolgozni. Az intézmény így havonta plusz 9 ország és plusz 2 vármegyebérlet után fizeti ki az utazási térítéseket. Ez a TIK-nek havi 10% többletkiadást jelent. Az új országos tarifarendszerről, az árakról, útvonalakról, a kedvezményezetti körről vagy az online vásárlás pontos menetéről a MÁV-Volán csoport új weboldalán, a www.ujtarifa.hu oldalon minden részlet megtalálható. 

O.K. 

0
Felhívás koszorúzásra
Kötelező a halmatrac

Kapcsolódó hozzászólások