Kötelező a halmatrac

A csaknem 2300 tagot számláló Zabos Géza Horgász Egyesületben közel 1900 a felnőttek száma és mintegy 400-an vannak az ifjúsági- és gyermekhorgászok. Az idei közgyűlésen egyebek mellett szó volt a gazdálkodás fő irányairól, a pénzügyi tervekről és a tagdíjakról, a haltelepítésről és az új előírásokról, változásokról is. A szombati közgyűlésen 49 egyesületi tag vett részt. A közgyűlésen miután a vezetőség előadta éves beszámolóját, az új szabályokról esett szó. 

Nagy visszhangot keltett a kötelezővé tett halmatrac, melyet februártól minden horgásznak magánál kell tartania. 

- Szerencsére arra a halra nem vonatkozik ez az új szabály, amit hazaviszünk - kezdte Szatmári László, az egyesület egyik tagja. 

- Én például nem horgászok pontyra, csak pergetek, és a pergetéshez mostantól magammal kell vinnem egy halmatracot, merítőszákot, meg még ezt-azt, és úgy megyek körbe majd a tavon, mint egy málhás ló, nekem csak ezzel van egy kis problémám. 

- A pontymatracot az idei év februárjától vezettük be, bár van némi türelmi idő - mondta Nagy Rajmund, az egyesület vezetőségi tagja, versenyfelelőse.

- Az elmúlt évben a MOHOSZ támogatásával megvalósult nagy pontytelepítés miatt is láttuk jónak bevezetni ezt a szabályt, hogy megvédjük a jelenlévő halállományt és a kisebb halakat is. Így talán tovább, egészségesen élhetnek majd a vizekben és a horgászoknak is több örömöt okozhatnak. Egy 80-szor 40 cm-es, 1 cm vastagságú standard matracról van szó, de lényegében mindegy, hogy milyen, nem feltétlenül kell bolti gyári matracnak lennie, elég akár egy polifoam szivacs is. Az a fontos, hogy ne a kavicsok között feküdjön a hal, mert ott könnyebben sérül. Mozgalmas év áll a Zabos Géza Horgász Egyesület mögött. A tervezett 31 millió forint helyett mintegy 38 milliót költöttek haltelepítésre, tudtuk meg Kiss Bélától, az egyesület elnökétől. 

- Sűrű volt 2023. Az egyik legjelentősebb eseményünk az volt, hogy a fő támogatónk, az Energofish Kft. társtulajdonosának, Markóczy Józsefnek az emlékére egy kopjafát állítottunk a Dísztó partján, az Energofish vezetésével, a gyermekével együttműködve és Tiszaújváros önkormányzatának hozzájárulásával. Ezentúl a gyereknapi horgászverseny Markóczy József emlékverseny lesz, és mivel a gyermeknapközit is támogatják, a felszerelést ők biztosítják, ezért az is Markóczy József napközi lesz - mondta az elnök.

- Amivel most az egyesületnek szembe kell néznie, az az, hogy tavaly ősz óta már hétszer volt árvíz, ez ugyebár a tavak vízszintjét is emeli és a Tisza, a Sajó horgászhatóságát nehezíti. A horgászrendet idén szigorítottuk, lett néhány kötelező elem, úgymint a halmatrac, sebfertőtlenítő, mérőszalag, mérleg. A halak ugyanis sérülnek, amikor a kavicsban fekszenek, és mivel halvédelmi törvényünk is van, erre is figyelni kell. Egyébként ez már valamennyi horgászegyesületben kötelező, hozzá kell szokni. A jövő évi engedélyárak is változnak, a gyerekek esetében 5%-kal, a többi kategória esetében 15%-kal nő a területi engedély ára, ami azt jelenti, hogy az éves egész engedély ár 10%- tól magasabban nem emelkedik. Így egy felnőtt engedély a jelenlegi 50 000 Ft-ról jövőre körülbelül 53 000 forintra emelkedhet. 

venna

0
Mától új tarifarendszer
Kerekesszék adomány

Kapcsolódó hozzászólások