Lehmann Csongor az olimpiai pályán

TRIATLON. A tiszaújvárosiak U23- as világbajnok triatlonosa, Lehmann Csongor - közvetlenül az olimpiai érmesek mellett - a 8-as rajtszámot kapta az augusztus 18-i, pénteki, párizsi olimpiai tesztversenyre. Lehmann Csongor és édesapja, Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök- vezetőedzője - egy közel háromhetes olaszországi magaslati edzőtáborozás után - hétfőn reggel kelt útra a francia fővárosba. A pénteki, párizsi olimpiai tesztversenyen 65 férfi és 65 női sportoló állhat rajthoz. Szinte az összes tokiói olimpiai érmes - a norvég Kristian Blummenfelt, a brit Jonathan Brownlee és Alex Yee, az új-zélandi Hayden Wilde, a francia Vincent Luis és Dorian Coninx - ott lesz a rajtnál. Csakúgy, mint a feltörekvő új tehetségek, a világbajnoki széria versenysorozat jelenlegi vezetői és az idei szezonban a világkupákon, kontinensbajnokságokon dobogós sportolók, köztük a portugál Vasco Vilaca, az ausztrál Matthew Hauser, a francia Pierre Le Corre és Leo Bergere, valamint a brazil Manoel Messias. 

Ebbe az elit társaságba tartozik Lehmann Csongor is, aki mellett az olimpiai 7. Bicsák Bence, az olimpiai 20. Faldum Gábor és a kiváló úszó Dévay Márk képviseli még a magyar színeket. A sportolókra 1500 méter úszás, 40 km kerékpározás és 10 km futás vár Párizs belvárosában. Az úszópályát a Szajnában jelölik ki az Alexandre híd lábánál, ahol egy pontonról lesz a rajt. A sportolók két körben teljesítik a távot, és mindkétszer áthaladnak az Invalidusok hídja alatt. A többnyire sík kerékpározás hét körből áll, néhány technikás kanyarral fűszerezve. A pálya olyan ikonikus párizsi épületek mentén vezet, mint a Grand Palais, a Petit Palais, a Champs-Élysées, vagy az Orsay Múzeum. A futópálya négy, egyenként 2,5 km-es körből áll, melynek végén az Alexandre hídon kijelölt célba érkeznek meg a triatlonosok. 

- Pár nappal a tiszaújvárosi világkupán aratott győzelmemet követően jól bevált edzőtábor helyszínünkre, Livigno-ba költöztünk fel klubtársaimmal, Kovács Gyulával, Kiss Gergellyel és Lehmann Bencével, akikkel nagyszerűen dolgoztunk együtt az elmúlt hetekben - tudtuk meg Lehmann Csongortól. 

- A hétvégi párizsi előolimpia talán a szezon legfontosabb versenye számomra, hiszen most élesben tesztelhetjük a jövő évi ötkarikás játékok pályáit. Igazi főpróba lesz, mert teljesen azonos körülmények között versenyzünk majd, mint 2024-ben, az olimpián. A vizet, a sodrást már próbáltuk kielemezni, a kerékpáros- és futópályát pedig szerdán jártuk be. 

Nem nehéz úgy hangolódni a hétvégére, hogy például a gyorsító futóedzésemet festői környezetben, az Eiffel torony lábánál csinálhattam meg. Már most nagy tömeg hömpölyög az utcákon, a franciák óriási várakozással tekintenek a verseny elé, hatalmas hangulat lesz, az biztos. Ez is egy olyan összetevő, amit szokni és tanulni kell, de szerencsére jól állok e téren. Ezen a rendkívül nehéznek ígérkező erőpróbán be tudom gyakorolni az olimpiai pályákat, igyekszem minél jobban beégetni az agyamba a jellegzetességeket, a kanyarokat, mindent, ami jövőre hasznos lehet. Ami pedig a mostani verseny várható alakulását illeti, szerintem a francia menők bizonyára meg akarják rajzolni a forgatókönyvet. Egy brutálisnak ígérkező úszás után minden bizonnyal lesz egy 8-10 tagú kerékpáros elmenés, melybe nagyon jó lenne bekerülni. 

Ebben a csoportban szinte biztosan ott lesz a sérüléséből rendkívül erősen visszatérő francia Vincent Luis és honfitársa, a mezőny talán legjobb bringása, Leo Bergere, akik mindent elkövetnek majd, hogy a vélhetően az olimpiai bajnok Kristian Blummenfelt által vezérelt üldözőcsoport ne érje utol őket. Komoly erők fognak összecsapni, talán nem tűnik szerénytelenségnek, de magamat is ebbe a körbe sorolom. Nagyon várom már a péntek reggeli rajtot. Az biztos, hogy sok apróságra kell figyelni a rajttól kezdve egészen a célba érkezésig, melyek eldönthetik a végső sorrendet. 

SZIS 

0
Újakra cserélik a játszótéri elemeket
Barlangban is futhatnak

Kapcsolódó hozzászólások