Lámpások és libasültek

Lámpás felvonulás, táncház, kézműves foglalkozások, libalakomák. Márton napja sok-sok éves hagyomány már, városunk intézményei is évről évre megemlékeznek Szent Mártonról. A Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskolában egy egész hét szólt róla, Szederkényben táncházzal ünnepeltek, az éttermek libalakomát kínáltak ezekben a napokban. Hétfő délután az iskolától a templomig vonultak a katolikus iskola diákjai, kezükben a saját kezűleg készített égő lámpásaikkal. A lámpások fénye ugyanis a jó cselekedetet jelképezi, így emlékeznek Szent Márton jóságára. 

- Katolikus iskolaként mi mindig foglalkozunk a Szent Márton napi néphagyományokkal - kezdte Koscsó Mónika, az iskola igazgatója. 

- Népi játékokkal, zsíros kenyér partival, énekekkel és libatornával elevenítjük fel a népszokásokat. A lámpás felvonulás valamikor Németországból indult el, a szeretet lángját visszük ilyenkor tovább, ezt próbáljuk a gyerekeknek átadni. Múlt pénteken a Tiszaszederkényi Művelődési Ház minden zegzuga megtelt élettel. A Márton-napi táncházban a néptáncosok a parketten ropták, míg a Pipás Zenekar a színpadon húzta a talpalávalót. Az utolsó nap a 40 napos böjt és az adventi lecsendesedés előtt, amikor még lehet mulatozni és nagy lakomákat csapni. 

- Nem igazán tartjuk a hagyományokat, gyerekkoromban sem volt jellemző - mondta Székely Tímea. 

- Az elmúlt időszakban viszont egyre többet megtudunk a Márton-napról, otthon már hagyomány, hogy édes mártásban elkészítjük a lila hagymát és zsíros kenyérrel esszük. 

- Ilyenkor egy kicsit vissza tudunk utazni a történelemben, és ez fontos, hogy ne engedjük el ezeket a dolgokat, hiszen hozzátartozik a kultúránkhoz - kezdte Füredi Zsuzsanna művelődésszervező. -

A Márton-napi mulatság az utolsó olyan alkalom az adventi időszak előtt, amikor egy kicsit még lehet hangoskodni, mert jön az adventi időszak, amikor el kell csendesednünk. Ezt régen a hagyományok olyan szépen megoldották, nem volt egysíkú az élet, mert amikor vidámság volt, tánc és zene, azt utána mindig követte egy lecsendesülés, egy elmélyülés. Míg a szederkényi művelődési házban a gyerekek filcből készítettek libákat, a Tisia Hotel éttermében libacombok sültek a sütőben. Péntek délután Márton-napi libavacsorával várták a vendégeket. Volt ott minden, mi szem-szájnak ingere, sült libacombbal, falatnyi libamellekkel és liba erőlevessel. 

- A libacombokat 2-3 órán át sós oldatban pácoltuk, aztán 4-5 órán keresztül szuvidáltuk alacsony hőfokon, 67-69 fok között, fűszernek pedig rozmaringot, borsot és sót kapott - nyilatkozta Szabó Ákos, a Tisia könyhafőnöke. 

- A bőr pirítására kell nagyon odafigyelni, ez teszi ropogóssá és a belsejét omlóssá. De sokan szeretik a libamájat is, azt tegnap készítettünk hideg zsírjába elrakva, fonott kaláccsal és egy kis dióval. A libához nagyon illik a káposzta, mi párolt lilakáposztát és karamellizált almát adtunk hozzá, és polentát készítettünk mellé, de magában is megállja a helyét. 

venna 

0
Mi is az a védőoltás?
Szent Márton és a ludak

Kapcsolódó hozzászólások