Krónika 40 - Pénzüket követelték a károsultak

Folytatjuk sorozatunkat, melyben a 40 éves Tiszaújvárosi Krónikában az elmúlt negyven évben megjelent írásokból tallózunk, egyetlen rendezőelvet tartva szem előtt - mindig az adott év aktuális lapszámából szemlézünk. A rendszerváltás után néhány évvel még csak tanultuk a kapitalizmus alapjait. 1996 nyarán a TVK-s dolgozók a privatizáció során részvényeket kaptak, 1998-ban pedig megjelent városunkban a London Bróker nevű cég. Azt hittük, eljött Amerika, és hittünk a brókercégnek is. Aztán 1999. augusztus 24-én jött a hír, hogy baj van. A cég vezetői és dolgozói úgy gondolták, tudtunk nélkül „kölcsönveszik" részvényeinket, és tulajdonképpen eljátszották a fél város összes megtakarítását. 2000 áprilisáig hitegették az embereket, hogy majd valami befektető megveszi a céget, meg tőkeemelés lesz, aztán végül mégis felszámolták. Közben azért annyi kiderült, hogy akkora a hiány, illetve a befektetők követelése, hogy a Befektetővédelmi Alap képtelen fizetni. A Tiszaújvárosi Krónika 2000. június 15-i kiadása számolt be arról a tüntetésről, ahol a károsultak a miniszterelnöktől és a legfőbb ügyésztől kértek segítséget ahhoz, hogy a Befektetővédelmi Alap hitelt kapjon a kár kifizetéséhez. Végül 2001 áprilisában kaptak vissza valamennyi pénzt a befektetők, de arról, hogy valójában mi történt, sosem kaptunk hivatalos választ. 

Demonstrációt tartottak június 8-án (csütörtökön) a Városház téren a London Bróker Rt. tiszaújvárosi károsultjai. Mint arról egy hete hírt adtunk, a tüntetés szervezői levelet fogalmaztak meg Orbán Viktor miniszterelnöknek és Polt Péter legfőbb ügyésznek. A demonstráció - melyen mintegy 150 fő vett részt - célja az volt, hogy a károsultak felhívják a figyelmet ügyükre, és segítséget kérjenek a miniszterelnöktől, továbbá, hogy közöljék a legfőbb ügyésszel, elégedetlenek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a rendőrség ez ügyben végzett eddigi tevékenységével. A károsultak a miniszterelnöktől azt kérték, hogy a kormány vállaljon kezességet a Befektetővédelmi Alap (Beva) hitelfelvételéhez. A legutolsó adatok szerint ugyanis 2,4 milliárd forint a London Bróker azon hiánya, melyet a Beva köteles kifizetni a károsultaknak. Ez azonban csak hitelfelvétel esetén lehetséges, ennek hiányában akár 5 évig is elhúzódhat a kártalanítás. London-ügyben a Miniszterelnöki Hivatal már kapott korábban egy 400 fő által aláírt - hasonló tartalmú - levelet. 

A demonstráción résztvevő Steinerné Vasvári Éva országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta: a válaszlevél e héten várható, s információi szerint annak tartalma kedvező lesz a kisbefektetők számára. A legfőbb ügyészhez címzett levélben a károsultak többek között így fogalmaztak: „… a London Bróker eddig ismeretlen vezetői, dolgozói ellopták részvényeiket...". Ugyanakkor kifejezték abbéli reményüket, hogy a legfőbb ügyész mindent megtesz azért, hogy „egy jogállamban ne a tolvajok bátorsága érvényesüljön a jogkövető állampolgárokkal szemben", azaz a tetteseket mielőbb megnevezik és elnyerik méltó büntetésüket. A demonstráció résztvevői a levelek aláírása mellett az összefogás jeleként 1-1 forinttal járultak hozzá a postaköltségekhez. 

Ferenczi László

Fizetget a Beva

A Befektetővédelmi Alap (Beva) a múlt pénteken megkezdte a London Bróker ügyfeleinek kártalanítását. Mint arról többször is beszámoltunk, a pénteken kiértesített első csoporttal le is zárult azon befektetők sora, akik már a napokban felvehetik a nekik járó összeget a Kereskedelmi és Hitelbank fiókjaiban. Ez mintegy 110 ügyfelet érint. A következő kifizetési értesítéseket várhatóan júliusban postázzák. Augusztusra, szeptemberre minden kárigény-bejelentő megkapja azt az értesítést, melyben a Beva arról ad tájékoztatást, hogy az ügyfél követelésének hány százaléka számít elfogadottnak és milyen sorszámot kapott a kártalanítási listán.

0
Megérkezett a gázmotor
Nőtörténeti tények és tévhitek

Kapcsolódó hozzászólások