Kötelező biztosítás az elektromos rollerekre

A jelenlegi szabályozás szerint az elektromos rollerek a segédmotoros kerékpárok kategóriájába tartoznak. Így azonos szabályok érvényesek mindkét jármű vezetőjére. Például nem közlekedhetnek a járdán, csak úttesten, a bukósisak használata kötelező és a segédmotoros kerékpárosokra vonatkozó KRESZ szabályokat a rollereseknek is be kell, be kellene tartaniuk. A tervek szerint a jövőben az elektromos rollereket a betartandó szabályok szerint külön kategóriába sorolják majd, azonban ezek a szabályok még nem láttak napvilágot. A napokban viszont megjelent a hír, hogy július közepétől az elektromos rollerekre is kötelező lesz felelősségbiztosítást kötni. - A mikromobilitási eszközök biztosításának kapcsán még pontos információkkal nem rendelkezünk, ami a részleteket illeti - nyilatkozta lapunknak Kádár Róbert független biztosítási alkusz, a Tiszaújvárosi Biztosítási Centrum vezetője. 

- Annyi biztos, hogy a biztosítóknak június 8-ig ki kell hirdetniük a díjtarifáikat. A kötelező felelősségbiztosítás megkötése csak bizonyos kategóriájú elektromos rollerekre vonatkozik majd, ezek a 25 km/h-nál nagyobb tervezési sebességű járművek. Bár még konkrét összegeket nem tudunk, de én azt gondolom, hogy a tulajdonosoknak tízezer forint alatti éves díjjal kell majd számolniuk. Azoknál a rollereknél, amik nem tartoznak bele ebbe a kategóriába, ott fontos, hogy a tulajdonos rendelkezzen olyan kibővített lakásbiztosítással, amibe már benne van a magánemberi felelősség, így azok a károk, amiket ezekkel a járművekkel okoznak, azok a lakásbiztosításokkal térülhetnek meg majd. 

- A jármű tulajdonosának milyen dokumentumokra van szüksége a biztosítás megkötéséhez? - Valamilyen dokumentumra mindenképpen szükség lesz. Ez lehet akár egy számla, egy adásvételi szerződés vagy egy alvázszám. Az a fontos, hogy károkozás esetén be lehessen azonosítani a járművet és a tulajdonosát. 
ema
0
Nem kihallgatható a gyilkos férfi
Labor a Brassaiban a Jabil támogatásával

Kapcsolódó hozzászólások