Klub a tiszaújvárosi ifjúságnak

Sokan emlékeznek még a legendás leninvárosi Mobil klubra, a Salátabárra, ahol hétvégén diszkó volt, de telt ház volt mindig a Derkó tükörtermében az Olasz diszkó, és a kilencvenes évek végén alakult Club '96 fiatalok klubja is népszerű volt a fiatalok körében. Anno a kocsmán túl is volt élet, mert mindig volt hely. Mindig volt hova menni, együtt lenni, csak úgy. Manapság hely híján kevesebb a lehetőség, a fiataloknak maradnak a házibulik, otthon vagy bérelt helyiségekben, és a kocsmák. 

Persze nyáron könnyebb, hiszen ott vannak a parkok, terek is, télen viszont kevesebb a lehetőség. Révbe ért egy régi vágy, egy ötlet, hogy legyen a városban a fiataloknak egy klubja. Az önkormányzat a Tisza út 2./c épületét szánta erre a célra. Az emeleti részt az elmúlt hetekben felújították, átalakították. Vannak közös terek, kisebb helyiségek, és egy nagyterem színpaddal és stúdióval. Nyáron már nyithat is, a részletekről dr. Fülöp György polgármestert kérdeztük.

- Évek óta határozott szándékunk volt, hogy egy olyan közösségi teret alakítsunk ki az ifjúság számára, ahol tartalmasan, a korosztály igényeinek megfelelően tölthetik el a szabadidejüket - kezdte a polgármester.

- A projekt első üteme 2024. március 7-én zárult le, ekkor történt meg a klubhelyiség műszaki átadása. A helyszín kiválasztása során több lehetőség is felmerült, végül a Tisza út 2/c alatt található önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan emeleti szintjét találtuk a legalkalmasabbnak. Az elmúlt hetekben elvégeztük a szükséges átalakítási és felújítási munkálatokat, ezzel elérkeztünk a projekt második üteméhez: most az a feladatunk, hogy élettel töltsük meg a helyiséget. 

Tudjuk - hiszen magunk is tapasztaljuk -, hogy a Z és Alfa generációs fiatalok már egészen másként működnek, mások az igényeik, hiszen egy teljesen más világban nőttek fel, mint a 30-as, 40-es vagy idősebb korosztályok tagjai. Pontosan e miatt szeretnénk őket is bevonni a szervezésbe, hogy közösen formáljuk, alakítsuk a klub életét, teret engedve a fiatalok végtelen kreativitásának.

- A klub a fiataloké, de ki fogja üzemeltetni, hogyan fog működni? - Felvettük a kapcsolatot az ifjúsággal foglalkozó civil szervezetekkel, közösségekkel és oktatási intézményekkel, valamint a Derkovits Művelődési Központ programszervezőivel is, hogy megfelelő szakmai hátteret biztosítsunk a működéshez. A jelenlegi elképzeléseink szerint a klub egyfajta közösségi térként szolgálna a fiatalok számára. Lehetőséget nyújthat például a tiszaújvárosi amatőr zenekaroknak, hiszen a helyszín próbák és koncertek megtartására is alkalmas, de szakkörök és művészeti csoportok foglalkozásainak, vagy edukatív elődásoknak, moziesteknek és hétvégi buliknak is teret engednénk. 

- Mi az, ami még elférhet ebben a klubban? 

- A jövőben szeretnénk folyamatosan - a fiatalok igényeit figyelembe véve - bővíteni a klub szolgáltatásait, akár felszereltség, akár programok tekintetében. Az ötleteink között szerepelnek olyan eszközök, mint a pingpong-, biliárd-, csocsó-, és léghokiasztal, VR szoba vagy chill szoba kialakítása. Kérjük és várjuk a fiatalok ötleteit, hogy egy olyan közösségi teret alakítsunk ki együtt, ahol tényleg szívesen töltik el a szabadidejüket. A tervünk az, hogy a klub nemcsak a hétvégéken lesz nyitva, hanem a hétköznapokon is.

berta 

0
Fejlesztések, felújítások
Menopauza konferencia városunkban

Kapcsolódó hozzászólások