Fejlesztések, felújítások

A képviselő-testület múlt heti ülésén két viszonylag nagyobb volumenű fejlesztésről, felújításról határozott. Felújítják és bővítik a Szent István út 13-15. melletti parkolót, valamint tovább fejlesztik az Ifjúsági parkot. A Szent István út 13-15. szám alatti épület keleti oldalán található parkoló felújítása halaszthatatlanná vált. 

A parkoló burkolatában többféle felület - aszfalt, térkő és beton - található, melyek szabálytalanul illeszkednek egymáshoz, ezért a felületről - a különböző eséseik miatt - a csapadékvíz nem tud lefolyni. A területen elhelyezett víznyelők és rácsos folyókák csak a víz épületbe történő bejutását tudják megakadályozni. A parkoló napközbeni - többnyire 100 %-os - foglaltsága miatt szükséges a bővítés is. Az elmúlt évben elkészült az engedélyezési és kiviteli terv, az építési engedélyt 2023 novemberében véglegesítette az útügyi hatóság. Jelenleg a várakozóhelyek száma 11 db és további 5 db új parkolóhelyet alakítanak ki déli irányban. További megoldandó feladat az egységes felület kialakítása mellett a vízmegállások megszüntetése, melyhez szükséges a pályaszerkezet teljes elbontása, a megfelelő esések kialakítása, új szerkezet építése. A területen van egy távhőszolgáltató által felhagyott vasbeton közműakna, mely megszűnik, mivel az aknafedlap vasbeton magassága nem teszi lehetővé az egységes felület kialakítását. A fedlapot el kell bontani és az aknát gondos tömörítés mellett tömedékelni szükséges. A parkoló bővítéséhez a meglévő napelemes közvilágítási oszlopot is át kell helyezni. A munkálatok kivitelezésére 20 millió forint előirányzatot hagyott jóvá a képviselő-testület. 

A sport- és szabadidős funkciókat betöltő Ifjúsági park az elmúlt években kertészetileg megújult, fákat és dísznövényeket telepítettek. Az új rekortán futópálya, a streetball pálya, valamint a szabadtéri kondiparkok kialakításával megsokszorozódtak a sportolási lehetőségek gyerekek, fiatal felnőttek és szeniorok örömére egyaránt. A nemrégiben kialakított szolárállomás, szalonnasütő, pihenőpadok és mosdó szintén tovább javítják a parkot látogatók komfortérzetét. 

A „Tiszaújváros jövőjéért" Alapítvány korábbi támogatásának, valamint az Országos Bringapark Program 2023 keretében megnyert pályázatnak köszönhetően 2023 nyarán egy pumpapálya is létesült az Ifjúsági parkban, amely nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében. Az önkormányzat szándéka, hogy a park továbbra is inspirálja és befogadja sport szerelmeseit, és rekreációs szempontból is fontos szerepet töltsön be a tiszaújvárosiak számára életkortól függetlenül. Ehhez azonban szükséges a terület folyamatos fejlesztése a felmerülő igényeknek megfelelően. A „Tiszaújváros jövőjéért" Alapítvány 2023-ban újabb 5 millió forinttal támogatta a park további fejlesztését, melynek fókuszában elsősorban a fiatalabb korosztály áll. Olyan utcabútorok beszerzésére fordítható az összeg, amelyek időtállóak, rongálás biztosak, kialakításuk illeszkedik a környezetbe és funkciójukat tekintve megfelelnek a látogatók igényeinek.

A pályázat keretében egyedi pihenőpadot alakítanak ki a játszótér és a pumpapálya környezetében, valamint felújítják a szalonnasütő és a streetball pálya körül található padokat. Az említett fejlesztésre, felújításokra a képviselő-testület 5 millió forint támogatást nyújtott a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. részére. 

F. L.

0
Civil szervezetek támogatása
Klub a tiszaújvárosi ifjúságnak

Kapcsolódó hozzászólások