Menopauza konferencia városunkban

 Először adott otthont Tiszaújváros a Magyar Menopauza Társaság szakmai rendezvényének. Az előadásokkal tarkított tanácskozáson a menopauzális csontegészség, a prevenció és a kezelési lehetőségek volt a téma. A menopauza egy olyan állapot, amit a nőknek meg kell élniük, túl kell élniük, ám nem mindegy, hogy hogyan. Számos kezelési és preventív lehetőség van már, ezekről is szóltak az előadások.

A mindent megváltoztató változókor -

Minden nő életében eljön a változás kora és a mi társaságunk, a Magyar Menopauza Társaság pont ezt a célt tűzte ki, hogy a nők ezt a nehéz időszakot könnyebben átéljék, mert a menopauzát fel kell dolgozni - nyilatkozta Dr. Szabó Zsolt főorvos, a tiszaújvárosi rendelőintézet nőgyász szakorvosa. - A menopauza testi és lelki tünetekkel jár együtt. Ebben tudunk segíteni, és megelőző munkát tudunk végezni, hogy a menopauzában kezdődő későbbi súlyos kórképek, főleg a szívérrendszeri betegségek, a csontritkulás ne következzenek be, ezáltal a nők megmaradnak a családban, a társadalomban, a munkahelyen. 

A nők többsége „felkészülten várja" ezt az életszakaszt, tájékozódnak a tünetekről, a megelőzésről, a kezelésekről, de kevesebb tudják, hogy akár súlyos szövődmények is kialakulhatnak menopauza idején. - A csonttömeg a 25-28 életévig épül, onnantól pedig folyamatosan fogy. Attól függ, hogy ki milyen csonttömeget tudott építeni, milyen genetikai tényezőket hozott magával, milyen az életmódja, milyen környezeti ártalmak érték, ami gyors csontvesztéshez, csontritkuláshoz vezethet, aminek a legnagyobb szövődménye a csonttörés. Én most egy olyan készítményt fogok ismertetni, amit megfelelően és időben alkalmazva a szívérrendszeri betegségek és a csontritkulás megelőzhető. Ez egy olyan receptor szelektív hatóanyag, aminek többféle pozitív hatása van a szervezetre. Nagyon érdekes adatok vannak a szakirodalomban, és ez az úgynevezett receptor szelektív pótlás a kutatások egyik fő témaköre, és várhatóan a következő évtizedben új gyógyszerek kerülnek majd forgalomba - mondta Szabó doktor.

Prevenciós szakrendelés menopauza idején is 

- Kiegészítő terápia nélkül egészen biztosan ki fog alakulni az oszteoporózis - ezt már Dr. Papp Miklós ortopédfőorvos, a rendelőintézet főigazgatója mondta, aki a patológiás törések témakörében tartott előadást. 

- A patológiás törés annyit jelent, hogy a csont egy inadekvát csekély traumára eltörik, azért, mert nem egészséges, ennek a műtéti ellátásainak a kérdéseit fogja boncolgatni az előadásom. Osteoporózis, menopauza, ellátás, prevenció, diagnosztika. Erre fűznénk rá az április 15-én induló prevenciós szakrendeléseket. Amint már az ismeretes, dietetikus, gyógytornász, illetve személyi edző fogja segíteni az irányított életmódváltást, amivel a célunk egyrészt az oszteoporózis prevenciója, másrészt a már kialakult oszteoporózis esetén a porotikus törések megelőzése.

Menopauza ambulanciák 

A Magyar Menopauza Társaság elnöke, dr. Magyar Zoltán a menopauza ambulanciák létjogosultságáról nyilatkozott lapunknak. - Célunk a változókorú nők életminőségének megőrzése és szeretnénk, hogy újra azzal a népszerűséggel működnének a menopauza ambulanciák, mint ami a kilencvenes években volt jellemző. A menopauza egy életszakasz a nők életében, de kialakul ilyenkor egy hormonhiányos állapot, ennek a tüneteit próbáljuk valamilyen úton módon befolyásolni, és ezáltal az életminőséget megőrizni.

Új színek a városban 

A Magyar Menopauza Társaság Tiszaújvárosba kihelyezett ülése immár a 65. volt. A jubileumi rendezvényen városunk polgármestere köszöntötte a részvevőket és az előadókat. - Büszkék vagyunk a szakrendelőnkre, és örülünk, hogy egy vidék intézmény egy ilyen szakmai konferenciának adhat otthont, és ezzel is tovább viszik a jó hírünket - kezdte köszöntőjét dr. Fülöp György. - A szakrendelőt 2013- ban szerették volna államosítani, mi ez ellen tiltakoztunk, mi ezt nem szerettük volna, mert nagy értéknek tartjuk. Az elmúlt években is voltak ilyen típusú kísérletek, ezeknek mindig ellenálltunk, és következetesen ellen is fogunk állni, mert azt látjuk, hogy ez a szakrendelő itt van a legjobb kézben. Nem azért, mert mi szakemberek vagyunk, hanem azért, mert Tiszaújváros önkormányzatának erős a gazdasági háttere. Nekünk ez nagy érték, tudjuk és szeretnénk is finanszírozni, és azért pedig nagyon hálás vagyok a főigazgató úrnak, aki másfél éve dolgozik itt, hogy egészen új szint hozott a város életébe. 

berta

0
Klub a tiszaújvárosi ifjúságnak
Sorsfordító Eötvös napok

Kapcsolódó hozzászólások