Kettős győzelemmel a legjobb négyben

KOSÁRLABDA. Az NB I/B Zöld csoport rájátszásának első akadályát sikerrel vette a Phoenix KK. A hazai mérkőzésen 20, az idegenbeli találkozón 28 pontos győzelmet aratott a Nagykőrös ellen a Tiszaújváros, így a döntőbe jutásért játszhat a SMAFC ellen. Pörgés, energikus küzdelem és egy első félidős triplaeső jellemezte a Phoenix és a Nagykőrös nyitó mérkőzését a rájátszásban. Bár a papírforma a Phoenix sikerét jósolta, a Nagykőrös egyértelművé tette, hogy feltétlen szándéka bejutni a négybe, és alaposan megnehezítette a Tiszaújváros dolgát. A vége azonban húszpontos hazai sikert hozott, így a csapat szép teljesítménnyel léphetett egy nagyot az elődöntő felé. 

Phoenix KK - Nagykőrösi Sólymok 96-76 (24-22, 36-30, 15-12, 21-12) 

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Csák Bence (12/6), Orliczki Mátyás (-), Lakatos Máté (3/3), Gáspár Balázs (10), Kocsis Zalán (10/3). Csere: Czimer László Adrián (-), Bán Tibor (28/18), Kiss Kolos (8/3), Molnár Bence (-), Okoh Victor Kelechi (8), Vaskó György (14/12), Kovács Zoltán (3/3). Vezetőedző: Lekli József. Bán Tibor remek dobóformával és a mezőny legjobb teljesítményével zárt a mérkőzésen (28/18 pont, 3 lepattanó, 1 szerzett labda, 1 assziszt, 4 kiharcolt fault). Igen jól triplázott Vaskó György is (14/12 pont, 2 lepattanó, 5 assziszt, 1 kiharcolt fault). Ugyancsak jó formát mutatott a dupla-dupla közelébe érkező Kocsis Zalán (10/3 pont, 9 lepattanó, 3 assziszt, 3 kiharcolt fault, 1 blokk) és Gáspár Balázs (10 pont, 5 lepattanó, 3 assziszt, 2 kiharcolt fault, 1 blokk). Csák Bence szintén tíz egység fölött végzett (12/6 pont, 3 lepattanó, 1 szerzett labda, 2 assziszt, 1 kiharcolt fault). 

A második mérkőzését április 14-én a Nagykőrös otthonában játszotta a Phoenix. A fiúk remek formát, koncentrált játékot tettek a pályára, és megszerezték a legjobb négybe jutást érő győzelmet. 

Nagykőrösi Sólymok - Tiszaújvárosi Phoenix KK 71-99 (22-25, 15-28, 18-23, 16-23) 

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Csák Bence (16/15), Lakatos Máté (7/3), Molnár Bence (18/12), Okoh Victor Kelechi (6), Kocsis Zalán (9/3). Csere: Czimer László Adrián (-), Orliczki Mátyás (14/3), Lakatos Péter (2), Gáspár Balázs (7), Kiss Kolos (9), Vaskó György (8/6), Kovács Zoltán (3/3). Vezetőedző: Lekli József. Molnár és Csák gyors találataival nyitott a Phoenix, de nem sikerült elszakadnia a Nagykőröstől, sőt egy rövid időre az előnyt is elvesztette (12-10). Szerencsére előbb Kocsis tisztázta a helyzetet, majd Csák újabb triplájával máris öt pontos vezetésnél jártunk (17-12). A házigazdák nem adták fel, ismét felzárkóztak, a Vaskó-Gáspár-Orliczki trió révén azonban mégis a Tiszaújváros érkezhetett előnnyel a tizedik perc végéhez (22-25). 

A második etapban sokáig nem született találat egyik oldalon sem, majd Kelechi törte meg a gólcsendet, aztán Molnár, Lakatos Máté és Csák tripláival tízpontosra hízott az előny (26-36). Előbb Kelechi és Kovács, majd a Vaskó-Orliczki-Kiss trió tett róla, hogy a félidőben már valamivel komolyabb különbséget mutasson az eredményjelző (37-53). A harmadik etap első felében a Molnár- Csák-Kelechi hármas vállalta magára a tiszaújvárosi kosarakat, ezekkel a negyedik percre húsz egység fölé nőtt az előny (44- 66). Az ismét felzárkózni igyekvő hazaiakat Kiss és Orliczki tartották távol, így az utolsó szakasz előtt 21 pont volt az előny (55-76). 

A záró etap harmadik percére Csák, Kocsis és Lakatos kosaraival 30 ponttal vezetett a Phoenix (55-86). Az ellenfél ebben a szakaszban nyert egy kis teret, de Orliczki, Gáspár és Lakatos stabilizálta a helyzetet. Az utolsó percekben a Nagykőrös még tudott egy kicsit szépíteni, a Phoenix azonban így is 28 pontos győzelmet aratott, és ezzel bejutott a bajnokság legjobb négy csapata közé. 

Kovács Márk: Nagyon nehéz egy ilyen teljesítmény után mit mondani. Kicsit elfáradtunk fejben, egy negyedig nagyon jól mentünk, aztán csak nyílt az olló. Nem biztos, hogy akartunk eléggé, és amikor próbáltunk felállni, kaptunk egy hármast, vagy egy könnyű kosarat. A szurkolóknak köszönjük a biztatást, és a Tiszaújvárosnak jár a gratuláció. Nagyon jól játszottak 80 percig, mind a két meccsen intenzíven és pontosan támadtak. Szóval le a kalappal előttük! 

Lekli József: Gratulálok a csapatomnak! Megfelelő intenzitással, agresszióval és okosan tudtunk játszani a mérkőzésen, aminek meg is lett az eredménye. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, amit megbeszéltünk azt mindent betartottak, sikerült továbblépni azokban a dolgokban, ami úgy érzem az előző meccsen gyengeségnek számított, így bejutottunk a legjobb négybe, készülünk és várjuk az ellenfelünket. 

Az elődöntőben a Sopronnal találkozik a Phoenix. Az első mérkőzés szombaton lesz Tiszaújvárosban.

0
Lángra lobbant az olaj
Az első félidő döntött

Kapcsolódó hozzászólások