Jönnek a hidegek, a csúszós utak

Bár egyelőre enyhe az ősz, hamarosan itt a tél és repkednek majd a mínuszok. A téli időjárással pedig megváltoznak az útviszonyok is. A nagy hidegekkel együtt jönnek a ködös reggelek és a csúszós utak. Éppen ezért érdemes előre gondolkozni és még időben felkészíteni a télre az autónkat is. Nedves úton akár négy autónyival is hosszabb lehet, sőt a duplájára is nőhet a féktáv. Éppen ezért ajánlott 7 fok alatt télire cserélni a nyári gumikat. Bár ezekben a napokban tíz fok fölötti hőmérsékleteket mérhetünk, sokan már ilyenkor is átvizsgáltatják az autójukat. - Ilyenkor a téli gumikat felrakjuk, bár még nem tettük fel, de hamarosan sort kerítünk rá - kezdi Motkóné Nagy Erika. - Elsősorban erre figyelünk. Évente kicseréljük a motorolajat a szűrővel, ez éppen nyáron volt esedékes. Illetve a szélvédőmosó folyadékot is ellenőrizzük, hogy télivel legyen feltöltve a tartály. A helyi rendőrök is ellenőrzik az autókat. 

A Látni és látszani kampány keretében a járművek világító- és fényjelző berendezéseit és gumiabroncsát is átvizsgálják. A későbbi napkelte és a korábbi sötétedés, a kedvezőtlen időjárási viszonyok mind-mind rontják a biztonságos közúti közlekedés feltételeit, ezért is van szükség ebben az időszakban külön felhívni erre az emberek figyelmét. 

- A Látni és látszani kampány a közlekedés minden résztvevőjére, a gyalogosokra és a biciklisekre is vonatkozik - mondja Stefán József, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedési alosztályvezetője - Nekik is fontos a megfelelő ruházat, például a fényvisszaverő mellény viselése, éppúgy, ahogy a járműveknek is a megfelelő világítás. Sokkal nagyobb körültekintést igényel a téli időszak mindenki részéről. Ha észlelünk bármi problémát a gumiabroncsokkal vagy a világítással kapcsolatban, szóban figyelmeztetjük az érintettet, de egy súlyos szabálysértés már helyszíni bírsággal vagy akár feljelentéssel is járhat. 

Az sem mindegy például, hogy a négy gumiabroncsból egy vagy kettő van lefutva, illetve, hogy az adott személy elismeri-e a cselekményét. Ha igen, akkor helyszíni bírságot lehet kiszabni, de ha nem, akkor akár feljelentés is történhet. Ha pedig egy jármű nagymértékben veszélyezteti a közlekedés biztonságát, akkor bizony a forgalmi engedélyt is bevonhatjuk. Nem elég azonban, hogy évszaknak megfelelő gumiabroncsokat szereltessünk az autónkra. Figyelni kell a kopás mértékére és az abroncsok életkorára is. Egy tízéves gumi például már sok veszélyt rejthet magában. - Érdemes ötévente lecserélni a gumiabroncsokat, bár ez nyilván függ attól is, hogy milyen utakon és mennyit megyünk az autónkkal - mondja Oláh Csaba, a Szőnyi Autószervíz alkalmazottja. 

- Nem elég a profilmélységet ellenőrizni, a dotszámot és az évjáratot is figyelembe kell venni. Egy tízéves gumi már nagyon el van keményedve, ezért nem lesz megfelelő az úttapadása, ami veszélyes lehet. De a hűtőfolyadék, a világítótestek, a fékfolyadék és az ablaktörlő állapotát is ellenőrizni kell, ezek pár perces mérésekkel kiszűrhetőek, amiket érdemes szakemberre bízni. Ebben az időszakban a látás és a láthatóság is fő szempont. Ezen a héten kezd beindulni nálunk is, egyre többen hozzák az autóikat téli gumiztatni. Egy átlagos felülvizsgálat tízezer forint körül van, a gumiabroncs cseréje pedig kétezer forint darabonként, ha 16 colos átlaggal számolunk. 

venna

0
Nyílt nap a Krónikában
Koronavírus vagy influenza?

Kapcsolódó hozzászólások