Koronavírus vagy influenza?

Az ország egész területén elérhető az influenza elleni védőoltás. A kockázati csoporthoz tartozók idén is ingyen kérhetik a vakcinát a háziorvosoktól, de az oltás azoknak is ajánlott, akik nem jogosultak a térítésmentes vakcinára. Főként a krónikus betegeknek, a 60 év felettieknek, a várandósoknak, a szociális és egészségügyi intézményekben dolgozóknak ajánlott az influenza elleni védőoltás felvétele. A csecsemők már féléves kortól megkaphatják a vakcinát. Az idősebb korosztályból évről évre egyre többen oltatják magukat, a gyerekkörzetekben viszont elenyésző az átoltottak száma, ez a tapasztalata Dr. Onozó Beáta miskolci házi gyermekorvos, immunológusnak. - Én mindenkinek ajánlom, hogy oltassa be a gyermekét. Akik valamilyen oknál fogva nem kaphatnak oltást, számukra a hatékony védelmet az jelentené, ha a környezete oltatná be magát - mondta a doktornő. 

- Az izomba adható vakcina helyett már van egy sokkal kíméletesebb módszer is. Az orrba adható spray formájú oltóanyag kétéves kortól adható, de ezt súlyos immunhiányos gyerekeknek nem javasoljuk. Sajnos az én körzetemben kevesen kérik az influenza elleni oltást. Ez a betegek csupán 5-10%-a, ráadásul szinte minden évben ugyanazok a páciensek kérik a vakcinát, így a „kör" nagyon nehezen bővíthető. Szomorúan tapasztalom, hogy a krónikus beteg gyerekek szülei közül is nagyon kevesen igénylik az oltást, pedig elsősorban nekik javasolt. Sokan attól félnek, hogy a már meglévő alapbetegségüket felnagyíthatja a vakcina, pedig nem így van. Fontos, hogy ezek a gyerekek is megkapják a védőoltásokat. Tiszaújváros egyes felnőtt körzeteiben egészen más a helyzet. 

Dr. Szurdoki Virág háziorvos 60 év feletti betegeinek 80%-a minden évben beoltatja magát az influenza elleni vakcinával. Ez közel 350 ember egy szezonban. - Főként a krónikus betegségben szenvedőknek javasoljuk az oltást. Az egészséges immunrendszerű fiatal felnőtteknek nem feltétlenül tartom indokoltnak a vakcina felvételét. Szervezetünk erősítése viszont mindenkinek ajánlott ebben az őszi-téli időszakban. Főleg most, amikor egyszerre csap le ránk az influenza és a covid is - hangsúlyozta Dr. Szurdoki Virág. Mivel a két betegségnek ugyanazok a tünetei, a háziorvos szerint szinte lehetetlen megkülönböztetni a két kórt. Egészen biztos képet egy kombinált teszt adhat. Akik a koronavírustól tartanak, azoknak viszont jó hír, hogy a mostani változat már sokkal enyhébb tüneteket produkál, mint a korábbi években. Egyelőre nem áll hosszú sor a patikák előtt az oltásért.

A gyermek és felnőtt influenza elleni vakcinák ára jelenleg 5 ezer és 9 ezer forint között mozog. Az oltást legjobb a járványos időszak kezdete előtt beadatni, ugyanis a védettség kialakulására leghamarabb 10-14 nap után számíthatunk. Ettől függetlenül a járványos időszakban is ajánlott a vakcina, ha valaki korábban nem kérte azt a háziorvosától. 

O.K. 

0
Jönnek a hidegek, a csúszós utak
Kútkérdés

Kapcsolódó hozzászólások