Gyógyulási orvosi igazolások

Egy új rendelet szerint gyógyulási igazolást is ki kell állítaniuk a házi gyermekorvosoknak szeptember 1-től, ha azt az oktatási intézmény kéri. Ez még több adminisztrációval és leterheltséggel járhat a jövőben. Az orvosok szerint a felülfertőzés lehetősége is fennáll, hiszen a már gyógyult gyerekeknek vissza kellene menniük a betegek közé, hogy megkaphassák az igazolást. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete főként attól tart, hogy a nem megfelelő igazolások miatt visszakerülnek olyan gyerekek is a közösségekbe, akik netán mégis fertőznek. Az egyik megoldás sokak szerint az lenne, ha a jelenleginél több napot igazolhatnának a szülők. Dr. Gyimes Zsófia, tiszaújvárosi házi gyermekorvos is megkapta Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár levelét, amiben részletesen leírják, pontosan mit is takar az orvosok számára az új rendelet. A doktornő közösségi oldalán is próbálta összegezni, érhetővé tenni mindenki számára a jelenlegi változást. 

A Gyermekkörzet 5. Facebook oldalon többek között ez olvasható: „Az orvosi igazolás a betegségről szól, pontos időponttal a hiányzás igazolása céljából. Konkrét betegséget követő esetektől eltekintve egészséges igazolást nem kell kiadnunk! Az orvos - amennyiben jónak látja, előre is adhat igazolást a várható időtartamra." 

A doktornő bejegyzésében felhívta a figyelmet: „Az igazolás jogi következményekkel járó dokumentum. Fals igazolást nem adhatunk ki!" - utalva ezzel azokra a kérésekre, amikor egy családi program miatt az orvosoktól kérnek „hamis" igazolást a szülők. Dr. Gyimes Zsófia körzetében van, hogy napi 60 igazolást is kiállítanak. A „gyógyulási" igazolások megírása pedig még több adminisztrációt jelentene, ami az érdemi munkától venné el az időt. Egy enyhe náthás tüneteket produkáló betegnek nem feltétlenül szükséges orvosi igazolás. A gyerekorvosok mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is azt kéri, a jelenleginél több napot igazolhassanak a szülők.

- A legbiztosabb szerintünk az, ha az orvos dönti el mehet-e a gyerek közösségbe vagy sem - mondta Koscsó Mónika, a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános iskola igazgatója. 

- Mi is többször tapasztaltuk már, hogy hiába van igazolás, a gyerek mégis betegen jön iskolába. Ilyenkor megkérjük a szülőt, hogy vigye el a gyermeket újra orvoshoz. Egy diák ugyanis akár egy fél osztályt is képes elfertőzni. Ezáltal pedig több szülőnek is otthon kell majd maradnia. Szabadságot kivennie, táppénzre mennie esetleg. Az iskolák házirendjén múlik, hogy mennyit igazolhat egy szülő. 

- Nálunk ez egy tanévben hat nap. Ezeket az igazolásokat nem csak akkor veheti igénybe a szülő, amikor 1-2 napot gyengélkedik a gyerek, hanem akkor is, amikor például valamilyen fontos családi esemény van. Eddigi tapasztalatunk alapján a családok többsége nem is használja fel ezt a 6 napot. Az orvosi igazolásokat természetesen minden alkalommal elfogadjuk - emelte ki Koscsó Mónika. 

O.K. 

0
Új csarnokot épít a Jabil
Jubilál az Esély napközi

Kapcsolódó hozzászólások