Felújított eszközpark a MOL támogatásával

Gépészet, elektronika, automatizáció, pneumatika, hidraulika. Bár bonyolult fogalmak, a Szerencsi SZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola diákjainak nem okoznak gondot, hisz erről tanulnak nap mint nap. Nem csak elméletben, az iskola tanműhelyeiben a gyakorlatban is használják a különféle szerszámokat, gépeket. Múlt pénteken bemutatták felújított eszközparkjukat, amit a MOL Petrolkémia támogatásával fejlesztettek tovább. A MOL Petrolkémia évek óta biztosít gyakorlati oktatást a középiskola duális képzésében. Az együttműködést a villanyszerelő szakmával indították, majd 2019-ben a multinacionális cég a gépgyártástechnológiai technikusokat is fogadta, ezt követően az elektronikai és a mechatronikai technikusok is csatlakoztak a képzéshez. A vállalat és a középiskola folyamatosan tárgyal a jövőbeni képzésekről is. Ennek példája az automatikai technikus szakma, amit a meglévő négy mellett már ettől az évtől is választhatnak a duális képzésben tanuló diákok. 

- Eleinte inkább gépésznek szerettem volna jönni a Brassaiba, de végül mechatronikai technikusnak tanulok és egyáltalán nem bántam meg - kezdi Urbán Péter. - Nagyon összetett tantárgy, sok mindent tanulunk. Robotikázunk, belenyúlunk az informatikába is, programozunk, van pneumatika meg hidraulika is, így elég izgalmas. Kint, a MOL-nál főként a mechatronika elektronikai részét tanuljuk, PLC programozás meg ilyesmi. 

- A MOL 4,5 millió forintos támogatásával egy automatizálási mechatronikai labort sikerült felújítani, ami tulajdonképpen mind a gépészetet, mind az elektronikát, valamint ezeknek az összekötését, az automatizációt támogatja - mondja Handa László, a Brassai szakoktatója. 

- Az új gépek kisebb eszközök, például arduino panel, a forrasztáshoz való eszközök, amik inkább az elektronikát támogatják. Valamint vannak olyan kis gépészeti egységek is, amik kis villanymotorok, amikkel a tanulók különböző robotokat tudnak építeni és megoldani a vezérlésüket. Mostanában már a mi korunk hagyományos legozása átalakult, és viszi a PLC, az automatizálás és a villamos szegmens. Egyre inkább terjed a pneumatika és a hidraulika hatásköre is, úgyhogy a gyerekek ebben nőnek fel, ezért érdekli is őket. A duális képzés jó a cégnek és jó az iskolának is. Van olyan szakma, ahol a végzős diákok mintegy 90%-a hosszú távon is a MOL kötelékében marad, tudtuk meg Poórné Aranyosi Amáliától, a MOL Petrolkémia képzési központjának szakmai-oktatási vezető szakértőjétől. 

- A fő célunk az, hogy az utánpótlást már az iskolapadból biztosítsuk a MOL Petrolkémia számára - mondja a szakértő. 

- Ahhoz, hogy versenyképes tudásban részesítsük a fiatalokat, nem csak a MOL Petrolkémia tanműhelyeiben igyekszünk fejleszteni, hanem ugyanezt szeretnénk biztosítani az iskola számára is. Nagyon sok diák marad a cégnél az iskola befejezését követően is, négy szakmát oktatunk közösen és van, ahol többen, van, ahol kevesebben maradnak nálunk. Ez azért is van, mert nagyon sokan szerencsére a mérnökpályákat választják és ők a partner egyetemeinken folytatják a tanulmányaikat.

venna

0
„Sharenting” - a túlposztoló szülők
Tériszonnyal 5895 méter magasban

Kapcsolódó hozzászólások