Falak, jelek, sorsok

Szívszorító történetek a múltból, emberi sorsokról, a sárga csillagról. A Holokauszt Emlékközpont vándorkiállítása a Hamvas Béla Városi Könyvtárban még ezen a héten látogatható, ami a magyar zsidók deportálásának körülményeit mutatja be. A Falak, jelek, sorsok című tárlathoz a könyvtár dolgozói interaktív foglalkozásokat is szerveztek az iskolásoknak, hogy őket is közelebb hozzák a témához. Nehéz könnyek és érzelmek nélkül végigolvasni a kiállítás megrendítő történeteit. Azoknak a magyar zsidóknak a személyes történetét, akiket a II. világháború során hurcolták el otthonaikból, hogy az auschwitzi koncentrációs táborba deportálják őket. A nehéz témát a könyvtár dolgozói játékos feladatokkal és interaktív foglalkozásokkal tették emészthetőbbé és könnyebbé a városi iskolák 7-10. osztályos diákjainak. 

- Be kellett szállnunk egy képzeletbeli vonatba, ami nagyon szűkös volt, mert sokan vagyunk, de ez is azt mutatja, hogy milyen szörnyű körülmények között szállították el a zsidókat - mondta Molnár Maja, a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola 7.A osztályos tanulója.

- Bár még nem tanultunk róla, nem olvastam róla és filmet sem igazán láttam a témában, nagyon megérintett, rossz volt így látni a gyerekeket. 

- Hallottam már korábban a holokausztról, de itt még érdekesebb volt látni - kezdte Bihari Mira Hanna, szintén Széchenyis tanuló. -

Nekünk itt a feladatok nyilván nem voltak nehezek, bár az egyik feladatban nem egyeztünk meg túl könnyen. Abban kellett döntenünk, hogy mit tennénk a bőröndbe, ha 5 percünk lenne kiválasztani 5 dolgot, amit magunkkal vihetünk, és azt sem tudjuk, hova fognak minket hurcolni. Elég nehéz belegondolni, hogy bírták ki ezt régen az emberek, hogy szétválasztották a családokat, elzárták őket, még a kisgyerekeket is. Rengeteg könyv és film született már a holokauszt témájában. Mégis mindig jönnek új emlékek, folyamatosan jelennek meg újabb és újabb beszámolók túlélőktől, áldozatok rokonaitól. A könyvtárosoknak nem ez az első kiállítása a magyar zsidóság történetéről, mégis minden alkalommal megrázza őket, amikor a történelemnek ezt a szeletét kutatják. 

- Nagyon sok elkeserítő történettel találkozunk, de mivel a történelem része, muszáj beszélni róla - mondta Ujjné Tellér Gabriella, a könyvtár szolgáltatási csoportvezetője. 

- Úgy látjuk, hogy érdeklődőek a gyerekek, látszik, hogy megérinti őket, amit itt látnak, hallanak. Direkt úgy állítottuk össze a tárlatot, hogy a végén kapjanak egy kis feloldást, játékos feladatokkal, csoportmunkával. Engem is foglalkoztat ez a téma, legutóbb Az auschwitzi tetováló című könyvet olvastam, és filmeket is szoktam nézni erről, habár mindig szíven ütnek. 

venna 

0
Év végi rendezvények
Jabil családi nap

Kapcsolódó hozzászólások