Brassai Expo pályaválasztóknak

Közeleg a pályaválasztás. A középiskolák ezidőtájt nyílt napokat tartanak a nyolcadikosoknak és szüleiknek a továbbtanulási lehetőségekről, a képzési kínálatról. A SZSZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskolában múlt kedden rendezték meg a Brassai Expót, minden olyan szakmát bemutatva, ami elérhető, tanulható az iskolában. A szülőknek tájékoztatóval, a diákoknak gyakorlati bemutatókkal készültek, a rendezvényre a duális partnercégek is kitelepültek. Egy összevont szülői értekezlettel nyitott az Expo. Az általános tájékoztató után a brassais diákok, tanáraik és szakoktatóik irányításával a tanműhelyekben várták a szakképzés iránt érdeklődőket. 

- Én a Brassait néztem ki magamnak középiskolának, azon belül is a hegesztő szakot, de most, hogy itt kipróbáltam a forrasztást és körbenéztem ebben a műhelyben, azt hiszem, hogy most már jobban tetszik a villanyszerelő szakma. Jó hogy eljöttünk anyukámmal, így legalább látom, hogy mit is lehet is csinálni - nyilatkozta Ignéczi Bence, aki Tiszatarjánból érkezett a nyílt napra. A nyolcadikosok azért jöttek, hogy feltérképezzék a képzési kínálatot, a brassais diákok pedig azért, hogy bemutassák, mit tudnak, mit tanulnak. Szabó Norbert otthonosan mozog a tanműhelyben, osztálytársaival a hegesztést mutatja mindenkinek, aki betér hozzájuk. 

- Mi tizedikes hegesztő tanulók vagyunk, most éppen CO eljárással hegesztünk - mondta Norbert. 

- Kilencedikben vasmegmunkálási alapokat tanultunk, reszeltünk, heti 2 óra gyakorlatunk volt, így kezdtük az első évet. Idén már lánghegesztést is csinálunk, elektródázást, és mindenhez védőfelszerelés kell, ahogy most is bemutatjuk, mert elég sérülékeny tud lenni az ember szeme. Én nyolcadikban még autószerelőnek készültem, aztán mégis a hegesztő szakmát választottam, akik itt végeztek, azok közül sokan Németországba mentek dolgozni. Jól megtanulták itt a szakmát, és egész jól tudnak vele keresni. Esztergagép, marógép, 3D nyomtató, korszerű gépeken mutatták be a szakmát, egy másik műhelyben pedig egy szimulátoron próbálhatták ki a hegesztést, az is, aki még ezt soha sem csinálta. 

- Ezzel tulajdonképpen a hegesztést tudjuk szimulálni, ami a gyerekek finom motorikáját fejleszti. Azért is jó, mert anyagtakarékos és rengeteg káros, veszélyes dologtól óvja meg a gyereket, ami hegesztés közben felmerül: égésveszély, belélegzett gőzök, gázok, illetve itt a szimulátornál azok a munkavédelmi eszközök sincsenek a gyereken, ami egyébként igen - kesztyű, lábszárvédő, bőrkabát, pajzs - így könnyebben lehet elsajátítani. Közben a gép azt is kiértékeli, hogyan teljesített a tanuló, egy diagram mutatja, hogy milyen minőségben dolgozott, milyen ütemben halad a varrat, milyen szögben tartja a diák az eszközt, de még a kézremegést is méri, ami a hegesztőnél nagyon fontos - mondta Kiss Gergely szakoktató. A Brassait sokan választják, az ilyen nyílt napok pedig segítenek a döntésben. Elméleti és gyakorlati órák, képzés ipari környezetben, ösztöndíj, felszerelt műhelyek, duális képzés. Jó hívószavak a továbbtanuló diákoknak. 

- A nyolcadikosoknak nyújtunk egy tájékoztatást, hogy milyen ágazatokat választhatnak, hiszen a szakképzés rendszerének a sajátossága, hogy most nem szakmát választanak nyolcadikban, hanem csak ágazatot kell választaniuk, majd az ágazati képzés után szakképző iskolában kilencedik végén, technikumban pedig tizedik végén döntik el, hogy melyik szakmát szeretnék tanulni a jövőben. Technikumban négy ágazatból választhatnak a tanulók. Elektrotechnika, elektronika, gépészet, specializált gép- és járműgyártás, valamint gazdálkodás és menedzsment. Az első három inkább a fiúknak kedvez, a gazdálkodás és menedzsment, amit inkább lányok szoktak választani, de természetesen bárki bármit választhat. Szakképző iskolában is négy ágazatunk van. Elektrotechnika, elektronika, gépészet, épületgépészet, ők központifűtés-szerelők lesznek és a szociális ágazat, amit választhatnak - tájékoztatott a középiskola igazgatója, Pázmándi Henriett. 

- A szakirányú oktatáson belül a tanulók választhatnak, hogy duális partnereknél, nagy cégeknél töltik a képzési idő egy részét, vagy pedig az iskolai műhelyekben. Mi azt próbáljuk bemutatni, hogy milyen előnyei vannak a választásoknak. A cégeknél Tiszaújváros két nagy cége a MOL és a Jabil van jelen, ahol a képzés során szakmai környezetben tanulhatják meg a szakmák sajátosságait, megismerkedhetnek a munkavállalók világával és az ösztöndíjrendszerrel. Az iskolában állami ösztöndíj van, ami minden szakképzésben résztvevő fiatalt megillet. Ez szakirányú oktatás esetén 8-tól 59 ezer forintig terjed, duális partnernél 100 ezer forint is lehet. Tehát ez is komoly ösztönzés. Emellett a szakképzésben van az Apáczai ösztöndíj, ami a hátrányos helyzetű jól tanuló gyerekeket illeti meg, illetve nekünk van egy együttműködésünk a Daniella Villamosság Tálentum Alapítványával, akik a tanév végén a jó tanulmányi eredménnyel rendelkező szakképző iskolai és technikumi tanulókat külön támogatja. 

berta 

0
Dobosok, figyelem!
Nóták, emlékek, örömök, tízéves a Route 35

Kapcsolódó hozzászólások